Důležitý dílek puzzle

Ander Herrera (© sportyou)

Byť se v těchto dnech v Bilbau mezi fanoušky spíš drbe o věcech mimofotbalových, příznivci Athleticu jsou rozmrzelí i z toho, že jejich miláčkové se nemůžou pořádně chytit. Ani v lize domácí– pouhá jediná výhra, ani v té evropské, kde doma na San Mamés dokázali pouze remizovat s pravděpodobné nejslabším týmem celé skupiny. V Primera División s pěti body dokonce okupují sestupové pozice, což je ale vzhledem k počtu odehraných zápasů přeci jen irelevantní. Průběh úvodních kol tak trochu připomíná soužení Athleticu v minulé sezóně, neboť i tehdy se borci z Bilbaa v úvodních zápasech trápili a Marcelu Bielsovi chyběl jeden velmi důležitý dílek, aby mohl složit puzzle a Athletic tím pádem vyrazit na mnohem vyšší pozice v ligové hitparádě. Nikdo jiný než Ander Herrera.

Příchod Bielsy představoval totální změnu hry, která se zakládala na kontrole míče. Přestup bývalého hráče Zaragozy sedl jak ulitý, neboť Ander se dokázal perfektně přizpůsobit hernímu stylu plného přihrávek. Herrera má nejen perfektní vlohy vnímat všechny herní koncepty, ale má rovněž skvělou techniku a vidění hry, která je potřeba, aby je dokázal převést do praxe. Je jedním z těch fotbalistů, díky jehož hře ostatní spoluhráči po jeho boku okamžitě o pár procent výkonostně vyrostou. Jeho přítomnost na trávníku je znát. A tím pádem je citlivá i jeho absence. Bielsa se snažil jeho uvolněné místo obsadit Muniainem, což je technicky velmi dobře vybavený hráč, výbušný, těžko polapitelný, když míří do soupeřovy šestnáctky. Jenže marná snaha, Iker se ve středu hřiště necítí úplně nejlpépe a mančaft to bohužel pociťuje. Jako podhrotový útočník, nebo záložník, jak chcete, fungovat může. Ale mnohem platnější je u postranní lajny. Když ho Bielsa postaví na Anderovo místo, zahraje dobře, ale to je vše. Není z něj ten rozhodující hráč, který lítá u čáry jak utržený vagón, ani nedokáže držet dirigentskou taktovku s takovou grácií, jako jeho kolega.

Ovšem zranění Herrey není jediným problémem argentinského El Loca Bielsy. Hlavu si láme rovněž nad tím, komu svěřit roli na levém kraji obrany. Když byl reprezentant do jedenadvaceti let v pohodě, neváhal na toto místo posunout De Marcose. Ovšem oslabit zálohu, když už takhle vytváří mužstvo problémy soupeřovým zadákům jen s obtížemi? Herrera je prostě klíč k tomu, aby Bielsovo komando perfektně fungovalo. V plné nahotě se to ukázalo již v závěru minulé sezóny, kdy rojiblancos kvůli absenci Andera, kterého Bielsa šetřil  pro bolavá třísla, postihla krize.

Po náročné sezóně, kdy Athletic odehrál dvě finále, Ander nechtěl přijít o Olympijské hry v Londýně, kde ho reprezentační kouč Luis Milla musel rovněž šetřit. Byť odjel na dovolenou s domácími úkoly, jak posílit bolavou oblast, do tréninku v Lezamě se vrátil se stejnými problémy, které ho provázely v minulé sezóně. Po několika zápasech, v nichž se nemohl dostatečně uvolnit, zvolil variantu, které se chtěl po celou dobu a za každou cenu vyhnout – operaci. 

Herrerova rekonvalescence šla kupodivu tempem Usaina Bolta a po třech týdnech od mnichovské operace se již proháněl se svými spoluhráči v tréninkovém centru, byť lékaři stanovená lhůta měla trvat celý měsíc. Vědom si jeho důležitosti pro tým Bielsa neváhal a zapsal ho do nominace pro dnešní zápas v Praze, byť pochopitelně ještě není v optimální formě. V základu zřejmě nenastoupí, ale jestliže cestuje s mužstvem, pak má zřejmě Marcelo v úmyslu poslat ho na hřiště alespoň na nějakých pár minutek. 

V roce 2011 se mužstvo Athleticu zlepšovalo s každým odehraným zápasem. Letos zatím ne. Derby proti Realu Sociedad loni posloužilo Athleticu jako odrazový můstek k ligovým výšinám, ovšem jednoznačná porážka utrpěná minulou sobotu na Anoetě zapříčinila, že následující duely proti Spartě a Osasuně budou klíčové, alespoň do té doby, než mozek Athleticu bude v plné formě a naběhne do zápasnické arény. 


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace