Ekonomický zázrak jménem Lugo

Mužstvo Luga (© marca.es)

Téměř dnes a denně čteme o tom, kolik a komu týmy Primery a Segundy dluží. Jako zjevení pak působí Lugo.

Nenápadný galicijský celek, který letos postoupil do druhé nejvyšší soutěže a v prvních čtyřech kolech i přes velmi těžký los nepoznal hořkost porážky, je totiž po ekonomické stránce zcela zdravý. Už osm let neposlal jedinou platbu po termínu.

Asi málokdo tušil, jak velkou změnu bude znamenat tehdejší příchod nového vedení v čele s José Bousem na Anxo Carro. Carlos Mouriz, někdejší hráč klubu, byl v novém projektu jmenovaný sportovním ředitelem. A Lugo začalo svůj vzestup. Z Tercery se poctivou prací dostalo až do profesionálního fotbalu. Podruhé v historii je na startovní listině Segundy.

"Prvním tajemstvím je, že nám nikdo nechybí," říká Mouriz. "Během osmi let se nestalo, že bychom nedodrželi jakoukoliv smlouvu." Klub vyplácí včas mzdy, respektuje délku kontraktů a drží slovo. A to je něco, co se mezi hráči velmi rychle roznese. "Fotbalisti pak dají přednost nižšímu platu, než by dostali jinde, protože u nás mají jistotu, že dohoda bude stoprocentně dodržena a dostanou výplatu pokaždé včas," dodává sportovní ředitel.

Těžký život v Segundě B naučil Lugo nabízet hráčům v drtivé většině smlouvy na jediný rok. I díky tomu má kvalitnější kádr, než by se vzhledem k nikterak vysokému rozpočtu očekávalo. Fanoušci to kvitují. Počet prodaných sezónních vstupenek se blíží kapacitě stadionu.

Segunda není soutěží, kde by bylo na růžích ustláno. Naopak připomíná tvrdou cestu vyprahlou pouští. Lugo v ní našlo svou oázu, kde kladě důraz na ekonomickou stabilitu, průhlednost a dodržení slova. A to je něco, co je zvláště v současném španělském fotbale, v němž se stamilionové dluhy stávají standardem, na úrovni zázraku...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace