Espanyol prodává hráče po kouscích

Álvaro Vázquez a Jordi Amat (© elpais.es)

Espanyol Barcelona potřebuje nutně finanční hotovost a tak uzavřel dohodu, která by měla být co nevidět podepsána oběma stranami, s britským investičním fondem, který odkoupí určitou část práv některých hráčů. Před dvěma lety jeden anglický agent přiletěl do Barcelony aby v hájemství Espanyolu lehce zrekognozkoval terén, okouknul situaci, vysvětlil vedení klubu jak funguje investiční fond a jaké jsou jeho zájmy – získat část práv na mladé a nadějné hráče prvního týmu. „Nemůžeme zveřejnit ani jméno a ni firmu“, rezolutně prohlašovali mocipáni z Espanyolu.

„Podobné operace nám nabízelo několik fondů“, líčil v létě Germán de la Cruz, člověk odpovědný za sportovní oblast klubu. Espanyol ovšem tehdy těmto pokusům dal jasné sbohem, zčásti pro neznalost a rovněž z pocitu, že přicházejí o kus svého majetku. Nyní již lidi z investičních fondů nazývají familierně „angličané“. Dluhy totiž tlačí a tak nezbývalo nic jiného, než celou záležitost znovu promyslet až vedení nakonec došlo k závěru, že by nebylo od věci nějakou tu smlouvu podepsat. Nakonec pericos odsouhlasili tři. Blanquiazul tak prodali přibližně dvacet procent ekonomických práv Álvara Vázqueze, Héctora Morena a Jordiho Amata.

„Pro klub je to dobrá příležitost a naší povinností je využít ji“, tvrdí v prohlášení generální ředitel Joan Collet. Nicméně příležitost je jen momentální záplata a vedením klubu přijata pouze se skřípěním zubů, neboť nebylo vyhnutí. Mnozí budou tvrdit, že hráčův prodej je jistota a že zisk z něj by se neměl podobným způsobem rozbíjet. Prodej samotného hráče by mohl přinést větší zisk, než prodej jeho práv. Jenže jak většina hráčů během dvou let dokončí své kontrakty a jejich prodloužení nevypadá nijak nadějně, Espanyol šel cestou jistoty a pochopil, že je lepší rozprodat je po kouscích. A jelikož neví, za jakou cenu se to povede, uchýlil se nyní k finanční jistotě, částce, kterou nebude muset nikdy vracet ať se děje, co se děje. „Je to upřesněno ve smlouvě“, vysvětlují z klubového vedení. „My obdržíme peníze na dřevo a oni budou postupně inkasovat až nám poté zaplatí za přestup. Dohoda neznamená, že musíme hráče prodat. A v mnoha případech se bude vyjednávat prodloužení smlouvy“, říká Collet. 

Není to tak dlouho, co Espanyol udělal něco podobného, když bývalý prezident Daniel Sánchez Llibre a ostatní vedoucí představitelé investovali prostřednictvím nějakého fondu, které za tímto účelem zřídili, do hráčských práv Eduarda Costy, Luise Garcíi, nebo třeba Zabalety. S příchodem současného prezidenta Ramona Condala byly ovšem tyto operace striktně zrušeny. 

Nyní se přistupuje ke spolupráci s investičním fondem, jenž zaplatí méně, než jakou má hodnotu ono procento hráčových práv a neodpustí ani chlup v případě nouze, jako by to šlo dříve u „příbuzných“ klubu. Výhoda spočívá v tom, když přestup fotbalisty nepokryje částku investovanou britským fondem, Espanyol mu nebude muset nic vracet. Již minulý měsíc na to upozorňoval Condal: „Musíme učinit nepopulární rozhodnutí, nechceme spadnout do konkursu“.

Od léta si již několik fondů podmanilo hráčská práva některých fotbalistů Primera División. Díky finančním skupinám mohl do Zaragozy přijít gólman Roberto. Britská skupina Doyen Group zveřejnila listinu čtrnácti hráčů, především ze Sportingu Gijón a Getafe. Zástupci Espanyolu nepotvrdili, ovšem ani nevyvrátili, že jde o stejný fond s nímž se právě teď dohodli.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace