Evropská liga zažila španělský večer

Athletic předvedl v Divadle snů krásnou hru (© marca.es)

Překrásný večer zažily španělské týmy v Evropské lize. První zápasy osmifinále zvládly vítězně Atlético, Valencia i Athletic.

Atlético - Beşiktaş 3-1 (24. a 27. Salvio, 36. Adrián - 53. Simão)

Atlético Madrid mohlo dvojzápas s Beşiktaşem ukončit už po pětačtyřicetiminutách, kdy tureckého soupeře doslova přejelo a nastřílelo mu tři branky. A mohlo jich být více. Jenže se tak nestalo a siesta Madriďanů ve druhém dějství udržela díky brance Simãa ve hře.

První gól večera padl ve 24. minutě, kdy se prosadil Toto Salvio. Ještě před ním se skóre mohlo ve prospěch domácích měnit hned ve třech případech, kdy jednou zklamal právě Salvio a dvakrát Falcao. Tak skvělý vstup měli Los Colchoneros do utkání.

Navýšení přišlo o tři minuty později, opět z dílny Salvia, na jehož lob neměl brankář hostů nárok. Účet prvního poločasu uzavřel skvostnou akcí s dokonalým zakončením Adrián, jenž stále hlasitěji klepe na reprezentační dveře.

Krátce po změně stran snížil bývalý hráč Atlética Simão, který dle slibu fanouškům gól neslavil. Pro Turky má ale jeho trefa velkou cenu, neboť dává Beşiktaşi naději do odvety. Výrazně výhodnější pozice ale zůstává Atléticu.

Valencia - PSV Eindhoven 4-2 (10. Víctor Ruiz, 12. a 43. (pen.) Soldado, 56. Piatti - 82. Toivonen (pen.), 89. Wijnaldum)

Přestože byla na Mestalle jasně lepším týmem, nemá výhra Valencie nad PSV Eindhoven postupovou příchuť, a to kvůli posledním deseti minutám zápasu, v nichž nizozemský celek dokázal dvěma góly odvrátit debakl.

Emerymu vyšly změny v sestavě. Dani Parejo dával hře Netopýrů řád, Barragán podnikal po pravé straně jeden útočný výpad za druhým. Valencia měla od první minuty navrch a přicházely i šance. Úvodní branka padla po rohovém kopu, zasloužil se o ni Víctor Ruiz. Roberto Soldado přidal po pasu Barragána druhý zásah večera, stejný hráč ještě před pauzou proměnil pokutový kop.

Zatímco první půle byla zcela v režii Valencie, druhá už nabídla ambicióznější PSV. Přesto to byli domácí, kdo Piattim udeřil. Stav 4-0 domácí ukolébal, za což byli potrestáni, a sice dvakrát v závěru, kdy nejprve snížil na 1-4 z penalty Toivonen, aby v předposlední minutě vstřelil další branku hostů Wijnaldum.

Výchozí pozice Valencie do odvety je nadějná, přesto zůstává nad výsledkem mírná pachuť, neboť si Netopýři mohli udělat do Nizozemska příjemný výlet, místo toho je čeká tvrdá bitva.

Mnachester United - Athletic 2-3 (22. a 92. (pen.) Rooney - 44. Llorente, 71. De Marcos, 89. Muniain)

Dlouho čekali baskičtí Lvi na to, aby mohli svou letošní sílu ukázat v Evropské lize na některém ze špičkových mužstev kontinentu. Na Old Trafford se jim to povedlo dokonale. Athletic zastínil domácí Manchester United a zcela zaslouženě veze do domácí odvety nadějný náskok po výhře 3-2.

Divadlo snů bylo svědkem zakřiknutých Rudých ďáblů a skvělého představení ze strany Basků, kteří nejenže vstoupili do utkání nad očekávaní aktivně, ale stejný přístup jim vydržel po drtivou většinu z 94 minut.

Přesto to byl Manchester United, kdo šel do vedení po skvělé akci Chicharita, po níž doklepl balón do sítě Rooney. Krátce před poločasem ale hlavičkou vyrovnal Llorente, když se to chvíli před ním nepovedlo lobem Susaetovi.

V úvodu druhého poločasu prožíval Athletic kouzelné chvíle, které byly naplněny šancemi. Výtečný De Gea a špatná koncovka hostů držely United ve hře. Až v 71. minutě mohl zvednout ruce nad hlavu De Marcos, přestože skóroval z offsidu, v předposlední minutě pak ještě Iker Muniain, jeden z nejlepších hráčů na hřišti.

V nastaveném čase byla nařízena penalta za ruku De Marcose, kterou proměnil Rooney. Athletic si přesto vypracoval skvělou pozici do odvety. Pokud v Katedrále neprohraje, získá cenný skalp loňského finalisty Ligy mistrů.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace