Fenomén Neymar

Neymar da Silva Santos Júnior (©flickr.com)

Devět z deseti Brazilců, možná že devět a půl, vidí v Neymarovi super třídu, nevybroušený diamant, jenž vepíše své jméno na podstavec Zlatého míče a světovou hvězdu, která povede brazilskou „Seleçao” za budoucími úspěchy. V zemi roztančené sambou už si mnou ruce a nemohou se dočkat, jak mohykán ze Santosu bude svými kličkami motat hlavu všem protivníkům na nadcházející Copě Américe, která v Argentině začne přesně za týden. Ale nezapomínají ani na Olympiádu v Londýně, která se uskuteční za rok, světový šampionát na domácí půdě v roce 2014 a další setkání pod pěti kruhy v roce 2016, kdy olympijský oheň bude plát pod sochou Ježíše Krista v Rio de Janeiru. Neymar je současnost i budoucnost. Ví to on a ví to rovněž celý národ.

Ale proč je celá brazilská populace tak zfanatizovaná Neymarem? Odkud pochází tahle horečka  po jedenáctce z „El Peixe”? Tak především (teď vynecháme nepříliš disciplinované výstupy, kterým se jak vidno naučil velmi dobře) útočník působí velmi sympaticky, stejně jako klub, ve kterém hraje a jeho komerční přitažlivost je nezpochybnitelná. Idol v rozkvětu, jeho jméno je spojováno s neuvěřitelným množstvím reklam a v devatenácti letech již dokázal zastínit takové hvězdy domácí scény jako byli Kaká, nebo Ronaldinho, poslední domácí fotbaloví bozi.

Neymar je nejmilovanějším hráčem celé Brazílie, což dokazují nejnovější studie sportovního marketingu. Ovšem hodně zajímavé je i to, že podobné uctívání pochází i z vlastního cechu, tedy od fotbalistů a trenérů, které si svým stylem hry doslova podmanil. Bez velkého přehánění už jen samotná účast Neymara na hřišti dostává protivníka do kolen, jeho fantastickým kličkám snad zatleskají i fanoušci soupeře. Navíc trochu překvapivě explodoval i po stránce střelecké a v roce 2010 dosáhl vrcholu díky 42 nastříleným brankám ve všech soutěžích, které odehrál. 

Neymar je prostě na vrcholu a příznivci tohoto někdy kontroverzního mladíka netuší, kde může být strop jeho výkonnosti. Zato tuší, že jeho odchod do Evropy je více méně na spadnutí. Ruku v ruce s tím se ale objevují i nemalé obavy, jak by také ne. To, co si zažil Robinho, je ještě pořád čerstvé. Jenže mnozí tvrdí, že Neymar je lepší, než současný hráč Milána. Je to jeho vylepšená verze 2.0. To, že se teď nachází na hřebenu vlny není žádná náhoda a naléhání Chelsea a Realu Madrid je logický důsledek jeho kvality.

Neymar rozjel tenhle kalendářní rok jako stíhačka, když se stal hvězdou jihoamerického šampionátu hráčů do dvaceti let. Brazílie tenhle turnaj vyhrála a hubený útočník se stal s devíti góly nejlepším střelcem celého podniku. Jedenáctý titul Kanárků v téhle kategorii zároveň posloužil jako vstupní lístek na olympijský turnaj v příštím roce a na mistrovství světa téhle věkové kategorie, které je na programu letos v létě. Do paměti většiny fanoušků se určitě zapsalo především utkání proti Paraguayi, v němž nastřílel čtyři branky. Exhibice, kterou na tomto turnaji v Peru předvedl nakonec přesvědčila kouče reprezentačního áčka Mano Menezese, že by měl Neymara povýšit v týmové hierarchii. Menezes o tom uvažoval již od chvíle jeho debutu v srpnu 2010, kdy v zápase proti USA dokonce skóroval. Dunga, bývalý trenér verde-amarela, nad tím naopak neuvažoval vůbec a ve své zemi za to sklidil velkou vlnu kritiky. Ovšem mladé hvězdě důvěra nového reprezentačního kouče sedla natolik, že svoje výkony ve žlutém dresu ještě vylepšoval. 27.března 2011 na Emirates Stadium v Londýně vyzvalo Brazílii na souboj Skotsko. Lákadlo vidět Neymara poprvé na evropském kontinentu vyvolala velké očekávání a eso z … nezklamalo. Dal dva fíky a z jeho kopaček se zrodily nejlepší akce zápasu. Od té chvíle se stal pevným členem výběru a jeho účast v týmu přestala být pouhým laškováním s dresem v barvě kanárkové žluti. Na blížícím se turnaji Copa América by forvard Santosu měl hrát na hrotu s Robinhem a Patem na křídlech. Bez Luise Fabiana i Nilmara prakticky nemá na svém postu konkurenci (je tu jen Fred a možná v budoucnu útočník Internacionalu Leandro Damião). 

Že mladá hvězda patří mezi nepostradatelné součastky Santosu ukázal v tomhle roce, kdy jeho góly dotáhly Santos až k triumfu v nejprestižnějším turnaji celé Jižní Ameriky Copa Libertadores, když brazilský celek ve středu porazil ve finále Peñarol Montevideo 2:1 a pomohl k zisku dvou Campeonatos Paulistas v řadě a Brazilského poháru. Právě po finálovém zápase může Neymar udělat to, co nikdy neudělal nejslavnější fotbalista všech dob a bývalý hráč Santosu Pelé. A sice sbalit kufry a vydat se na dobrodružství do Evropy. „Sen každého brazilského fotbalisty a můj taky, je hrát v zahraničí”, prohlásil nedávno. Zatím se ale neví, jestli se přes oceán vydá již letos, nebo až za rok, kdy mu bude dvacet. Naopak žádná pochybnost nevisí nad tím, že nejžhavějšími uchazeči o jeho služby jsou Real Madrid a Chelsea. Angličané už pořádný balík nabízeli před rokem a letos asi znovu zaklepou na dveře u Neymarů, neboť Abramovič je již několik let posedlý přivést do svého klubu brazilskou hvězdu (už to zkoušel s Kaká a Robinhem). Real Madrid, to je jiná klasa. Neymar měl s Bílým baletem vyhotovenou smlouvu již v roce 2005, když mu bylo třináct let. Tehdy nakonec Neymarovci couvli, nicméně o rok později byl fotbalista na týden v Madridu, kdy bydlel v domě s Robinhem a viděl zblízka všechny tehdejší galacticos oné doby. 

Odchod Neymara je v tuto chvíli podmíněn 45 miliony eur, což je výkupní klauzule ze smlouvy. Můžeme vést sáhodlouhé diskuze o tom, jestli je to za takového mladíka, Evropou neprotřelého moc, nebo hodně moc, v každém případě, ten kdo ho bude chtít bude muset za výjimečného hráče zalovit hluboko ve své peněžence. Druhá věc je, jak se vypořádá se stínem, který tu zanechali mnozí jeho krajani, jimž se angažmá na starém kontinentě nevydařilo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace