Fenomenální Messi nejlepším Pichichim v historii, Zamora opět pro Víctora Valdése

Víctor Valdés a Lionel Messi byli v sezóně nejlepší (© marca.es)

Sportovní deník Marca potvrdil vítěze všech kategorií Trofeos Marca za Primera División 2011/2012.

Nejprestižnější cenu Trofeo Pichichi pro krále střelců získal Lionel Messi. Fenomální Argentinec se zapsal do historie jako nejlepší střelec všech dob, když za jediný ročník nejvyšší soutěže nasázel neuvěřitelných a těžko překonatelných 50 branek. Útočník Barcelony si tak zopakoval triumf ze sezóny 2009/2010, kdy však zaznamenal "pouze" 34 gólů. Druhé místo obsadil Cristiano Ronaldo z Realu Madrid se 46 zásahy a Radamel Falcao z Atlética, jehož konto zdobí 24 branek.

Trofeo Zamora, které je určené brankáři s nejnižším průměrem odbržených branek na zápas, putuje do rukou Messiho spoluhráče Víctora Valdése, jenž inkasoval 0,8 gólu na utkání. Jedničky Barcelony získala trofej už celkově popáté, z toho počtvrté v řadě. Následují Iker Casillas z Realu Madrid (0,84 branky na zápas) a Thibaut Courtois z Atlética (1,14).

Pozici nejlepšího trenéra obhájil José Mourinho, Portugalec ve službách Realu Madrid se tak raduje z Trofeo Miguel Muñoz podruhé v řadě. Pep Guardiola obsadil stříbrný stupínek a Juan Ignacio Martínez, kormidelník Levante, bronzový.

Trofeo Zarra pro nejlepšího střelce španělské národnosti patří společně Robertu Soldadovi z Valencie a Fernandu Llorentemu z Athleticu, autorům 17 branek. Třetí místo obsadil Rubén Castro z Betisu.

Odměněn byl také nejlepší arbitr. Tím byl zvolen Delgado Ferreiro, kterému proto připadlo Trofeo Guruceta. Za ním se umístil Fernando Teixeira Vitienes.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace