Hledá se nová devítka

Flores a Ighalo (© granadahoy.com)

Granadu trápí impotentní útok. Ofenzíva týmu, který se brodí po pás v sestupové bažině je zoufale sterilní. A bohužel poslední zprávy nevyzývají fanoušky červenobílých barev k nějakému bezbřehému optimismu. Jen poslouchejte. Prvním karambolem je ukončení smlouvy s Floro Floresem, fotbalistou, jenž přišel s pověstí nemilosrdného zabijáka, zvyklého kosit soupeřovy obrany, kanonýr, jenže jak se říká - všechna sláva, polní tráva. Ovšem tohle není jediná nepříjemnost, se kterou se musí potýkat v sekretariátu na stadiónu Los Cármenes, neboť nejlepší střelec týmu El Arabi (4 góly), se co nevidět spakuje a odletí reprezentovat svoji milovanou marockou vlast na Pohár afrických národů. Tím pádem se angažmá dalšího útočníka jeví jako otázka bytí a nebytí.

Granada zahájila letošní ročník 2012-13 se třemi útočníky v kádru: Floro Floresem, Machísem a El Arabim. Hned na začátku začalo být trenérskému týmu jasno, že Machís se svoji formou na Primera División jednoduše nemá a začalo hledání. Řešení se našlo záhy. Zpět do zbraně byl povolán starý známý Odio Ighalo. Nicméně i tento černoušek z Nigérie přikvačil až s měsíčním zpožděním, neboť si v Udine léčil pochroumaný kotník. 

Takže ten, co začal jako třetí útočník, Ighalo, se pro první měsíc nového roku 2013 stane jedinou alternativou pro útok mančaftu, jenž se za každou cenu co nejdříve potřebuje odlepit od ligového dna. Dokud je situace v podpalubí tak nějak vyrovnaná a mezi týmu nejsou velké odstupy. Machís jako možná varianta není vůbec brán v potaz, neboť se neukázal v základní sestavě nejen v lize, ale dokonce ani v poháru a dost často se v nominaci k utkání ani neobjeví. Nehledě nato, že má za lubem obléknout dres Venezuely na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let, který se koná zčásti v lednu a únoru. No a nejvíc by asi bafuňářům v Granadě spadla brada, kdyby na jejich adresu přišla i nominační pozvánka pro Ighala, byť je to hodně nepravděpodobné a stalo by se to zřejmě při hodně nepříznivé shodě okolností a epidemii zranění mezi útočníky nigerijského reprezentačního týmu.

Příliš nadšení nejsou v Granadě ani z potenciálu marocké reprezentace. Výběr, za nějž bude válčit El Arabi, je totiž jedním z favoritů na vítězství v celém turnaji Poháru afrických národů (hraje se od 19.1. do 10.2.), tudíž čím dále se marocký výběr prokouše vyřazovacím pavoukem, tím hůře pro zájmy andaluského klubu, který se bude muset obejít bez služeb své letošní hvězdy. Africký útočník není jen nejdražší posilou v historii klubu, ale také nejlepší střelec a nahrávač. 

Vyvázání Floro Florese ze smlouvy v Granadě je na spadnutí a je pravděpodobné, že Ital v nejbližší době nabere zpáteční kurz do své domoviny, kde o jeho služby projevilo zájem hned několik klubů, mezi nimiž nechybí Janov, Neapol, Sampdoria, nebo Fiorentina. V italském tisku se dokonce hovořilo o možné výměně Florese za Chilana Eduarda Vargase. Granada zkrátka útočníka potřebuje. Ighalo se nemůže pochlubit nijak zvlášť excelentními statistikami a číhání na hrotu rovněž není zrovna krevní skupina pro El Arabiho, jemuž se hraje mnohem lépe na podhrotu, nebo coby druhému útočníkovi.

Kromě již zmíněného Vargase prosáklo na veřejnost ještě jedno jméno, které by mohlo vylepšit fasádu neplodné ofenzívy – Paulo Vitor Barreto, Brazilec hrající za Udine. Jenže po zkušenostech s Floresem se možná direktiva Granady při hledání středního útočníka poohlédne spíš v domácích luzích a hájích. Do profilu hledaného snajpra by mohl zapadnout kupříkladu Adrián Colunga, fotbalista, jenž nepadl do oka kouči Getafe Luisi Garcíovi a není vyloučeno, že by o něj Granada mohla znovu zabojovat. 

Jestli je vůbec nějaký post, jenž se zkušené dvojici šíbrů Pina – Cordero nedaří v Primeře vhodně posílit, pak je to pozice na hrotu útoku. Během působení v Segunda B sice trefili do černého s Tariquem a Ighalem, v následující sezóně s Alexem Geijem, nicméně loni, už během působení v nejvyšší soutěži, to tak slavné nebylo s Nigerijcem Uchem, který sice hrál dobře, ale gólově se prosadit nedokázal. A teď bude potřeba šťastnou ruku dvojnásob, aby Granada zlepšila svoje výsledky a trenér Anquela získal důvěru místních příznivců. Jedna španělská sázková kancelář mu zatím celkem věří, protože v pořadí trenérů, jejichž hlava padne nejdříve, je za Caparrósem, Bielsou a Míchelem až čtvrtý s kurzem 5:1. 


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace