Hloupé pravidlo, které komplikuje trenérům život v lize i poháru

Xavi - trenér Barcelony

Někdy se v dobré víře vytvoří pravidlo, které ale ve svém důsledku přináší spíše problémy a nesnáze, než aby je řešilo. A přesně tak je tomu s pravidlem maximálně tří hráčů z béčka na hřišti v utkáních španělské ligy a poháru.

Posledním z trenérů, který se k nešťastnému pravidlu vyjádřil byl Xavi. Trenér Barcelony má totiž s povoleným počtem maximálně tří hráčů béčka na hřišti velký problém. Absurdní pravidlo může pochopitelně ukončit kontumací zápas. Pravidlo mluví také o tom, že na hřišti musí být vždy minimálně sedm hráčů áčkového týmu. V hypotetickém přpadě, kdy trenér nasadí do utkání sedm hráčů z áčka a čtyři z rezervního týmu a některý z hráčů áčka bude vyloučen, musí rozhodčí okamžitě ukončit kontumací celé utkání, protože došlo k porušení druhé části pravidla. Na hřišti bylo méně než sedm hráčů áčka. Absurdní, že?

Komu má takové pravidlo prospět? Vedení fotbalové asociace toto šílené pravidlo zavedlo poté, co se až příliš často stávalo, že silnější týmy v prvních kolech poháru nebo naopak v zápasech, kdy už o vůbec nic nešlo, nasazovaly béčkové sestavy. Zápasy tak ztrácely na atraktivitě a férovosti. Pravidlo sedmi hráčů mělo omezit nasazování kompletních rezervních týmů, juniorek a podobně. Jenže, kde jinde než v takových utkáních by si trenér měl zkoušet mladé nebo nepříliš nasazované hráče?

Minulou sobotu jsem do základní sestavy chtěl poslat Gavi, Abde, Nico a Jutgla, ale byl jsem upozorněn na toto pravidlo. Se čtyřmi hráči z béčka by se mohlo stát, že bude zápas kontumován v případě vyloučení některého z hráčů áčka. Je to nesmírně hloupé pravidlo a v lize nemá smysl. Gavi je aktuálně pevnou součástí základní sestavy, ale to bych mohl říci i o Abdem a Jutgla. V lednu budeme muset některé hráče dopsat na soupisku áčka,“ okomentoval situaci Xavi.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace