Jak by vypadala historická jedenáctka Katalánska?

Hvězdy Katalánska (© marca.es)

Katalánsko dnes čeká důležitý den, jeho občané budou v referendu volit, zdali se chtějí osamostatnit od Španělska. Pokud by se tak skutečně stalo, reprezentační výběr tohoto regionu, který dosud hraje jen přátelské zápasy, by se mohl stát právoplatným členem FIFA a UEFA. Jací nejlepší hráči historie měli katalánské kořeny?

Na to odpověděl deník Marca a sestavil historickou jedenáctka Katalánska.

Brankář - Ricardo Zamora (narozen v Barceloně, žil mezi lety 1901-1978)

Je považovaný za první mediální hvězdu mezi španělskými fotbalisty. V roce 1920 získal zlato na olympiádě, většinu kariéry strávil v Espanyolu a Realu Madrid, ale tři roky chytal i za Barcelonu. V roce 1959 dostala jeho jméno cena udělovaná brankáři La Ligy s nejnižším průměrem obdržených branek. Záda by mu mohla krýt dvojice Víctor Valdés a Ramallets.

Obránci - Puyol (Puebla del Segur, 1978-), Piqué (Barcelona, 1987-) a Capdevila (Tárrega, 1978-)

Všichni tři působili v nejlepší španělské reprezentaci všech dob, s níž dosáhli na titul mistrů Evropy i světa. Jordi Alba a Sergi Barjuán by jako náhradníci doplňovali již tak kvalitní defenzivu.

Záložníci - Busquets (Sabadell, 1988-), Guardiola (Sampedor, 1971-), Xavi (Tarrasa, 1980-), Fàbregas (Arenys de Mar, 1987) a Rexach (Barcelona, 1947)

Nejreprezentativnější řada katalánské fotbalové školy. Světových záložníků pochází z této oblasti celá řada a je takřka nemožné z nich vybrat ty nejlepší. Jasnou volbou je ale zejména Xavi Hernández, jenž byl blízko Zlatému míči v roce 2010 a v nejúspěšnější éře reprezentace i Barcelony byl mozkem obou mužstev.

Útočníci - Tamudo (Santa Coloma de Gramanet, 1977-) a Paulino (Iloílo, 1896-1964)

Věčný kapitán Espanyolu a skvělý střelec Barcelony by spolu vytvořili ideální dvojici. Paulino Alcántara se narodil na Filipínách, ale je považovaný za Španěla díky genům z otcovy strany, navíc od dvou let vyrůstal v Barceloně. V 357 zápasech nastřílel 369 branek, což se zdálo až do příchodu Messiho jako nepřekonatelný zápis. Tamudo zůstává nejlepším kanonýrem historie Espanyolu. Albert Luque a Sergio García by byli žolíky mezi náhradníky.

Ideální historická jedenáctka Katalánska:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace