Jak dopadne Kaká?

Kaká (©cheetahfc.com)

Může se pochlubit tím, že je mistrem světa, byť v Koreji a Japonsku nastoupil jen na devatenáct minut. V květnu roku 2007 ovšem při vítězném finále Ligy mistrů proti Liverpoolu patřil mezi základní stavební kameny milánského AC. Pak ještě získal trofej pro nejlepšího hráče působícího v Evropě Zlatý míč. Od té doby ale jeho kariéra pozvolna uvadala. Celým jménem Ricardo Izecson dos Santos Leite, všichni ho ale znají pod přezdívkou Kaká.

Po asijském šampionátu zůstal ještě rok v rodné Brazílii, jenže fotbalista Sao Paulo už tehdy měl spoustu nápadníků. Nakonec ho za 8,5 milionů eur získal pod svá křídla milánský AC. Real Madrid, v jehož prezidentském křesle zasedal Florentino Pérez mohl mladého talentovaného fotbalistu získat dokonce za milionů pět. Ovšem Florentino nad ním ohrnul nos, podle něj to nebyl fotbalista pro tak velký klub jakým je Real. Navíc se Pérezovi zdál příliš levný a měl trošku problém s brazilcovým jménem. Neboť jeho výslovnost byla podobná španělskému slovíčku caca, které znamená exkrement. Nemít tehdy předsudky, mohl Florentino ušetřit pořádný pytel peněz.

V roce 2009  se totiž Pérez znovu zabydlel v prezidentské kanceláři na San Bernabeu a potřeboval se nějak zavděčit lačným fanouškům, kteří už konečně chtěli vidět svůj klub vyhrávat a sesadit z trůnu nenáviděnou Barcelonu. Vyhlédl si proto Brazilce z AC Milán, které ho měl ve svém notesu zapsaného i jeho prezidentský předchůdce Ramón Calderón. A aby dokázal fanouškům svoji finanční moc, neváhal za Kaká v euforii vysolit ze své portmonky rekordních 65 milionů. Proti tomu nemohl viceprezident milánského klubu nic namítat, zvlášť když moc dobře věděl, že kariéra modly místních fanoušků už nahoru zřejmě nepůjde a takovou sumu by už asi nikdy nedostal. Snad ještě teď se musí štípat do tváří, jestli se mu to nezdá.

Ovšem po velkolepé prezentaci, kam přišlo zhruba tolik lidí, kolik u nás nepřijde ani na celé jedno ligové kolo, bohužel nedošlo na velkolepé činy na hřišti. Nejen fandové od tohoto přestupu očekávali víc. Určitě i vedení bylo přesvědčeno, že Kaká by měl podávat mnohem lepší výkony. Navíc brazilskou star trápila dost často zranění.

Léto 2010 a Kaká se chtěl předvést po nepovedené sezóně alespoň v dresu brazilské reprezentace, jejímž cílem byl šestý světový titul na fotbalové sešlosti v JAR. Jenže to byla prostě kalamita. Navíc se Kaká během šampionátu zranil, což není nic ojedinělého. Ne tak hráčův přístup a zodpovědnost, neboť místo toho, aby zdravotní problém začal okamžitě řešit, odjel chytat  bronz (když už medaile nespadla v té Africe) někam na vyhřáté pláže a doktorům Realu Madrid se se svými potížemi svěřil až po téměř šesti nedělích, kdy se po vakacích vrátil zpět do práce. Musel podstoupit operaci kolene, která ho vyřadila ze hry až do konce roku 2010 a lékaři, kteří ho měli v péči dokonce oznámili, že vážně riskoval svoji kariéru

S velkou slávou se v tisku ohlašoval Brazilcův „výmaz“ z listiny marodů, Mourinho od podzimu prohlašoval, že Kaká bude hlavní zimní posilou. Bohužel, po osmi zápasech letošního ligového ročníku (odehrál v nich průměrně 44 minut) nakonec i samotný hráč uznal, že na místo v sestavě nemá a minulý týden se s Mourinhem dokonce dohodl, že se potřebuje dát po fyzické stránce dohromady a pak až na něj snad bude možno sázet.  Florentino prostě tenhle kšeft prokaučoval. Kaká to bude mít na Bernabeu hrozně těžké, neboť na jeho straně již nejsou ani náhodou všichni kluboví příznivci. Snad ti nejzarytější optimisté ano, ale i těch ubývá...V současném kádru jeho pozici skvěle zastává Özil a v tuto chvíli se zdá hodně nepravděpodobné, aby ho ze základní sestavy natrvalo vystrnadil.

Poslední dobou proběhly tiskem různé informace o tom, že by Kaká mohl přestoupit tam či onam. Ať už jsou to pouhé fámy, nebo je tam i nějaký pravdivý základ, Real by neměl váhat ani minutu. Byť už nikdy nevydoluje za Kaká oněch pětašedesát mega, alespoň něco by se z jeho přestupu vytěžit dalo. Ten kdo rád sleduje sci-fi příběhy může mít jasný plán. Strčit Brazilce do stroje času, vrátit ho o nějakých sedm let nazpátek a vysadit ho ve středovém kruhu na San Bernabeu. Jenže Florentino Pérez si zatím ani za sebevětší peníz tuhle srandičku koupit nemůže a tak mu zbývá jen popřemýšlet, jak že to s tím klukem tedy udělá. No, úkol to není nijak jednoduchý.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace