Jak se vybírá rozhodčí pro El Clásico?

Kdo si zapíská Clásico? (© marca.com)

Ačkoliv Sánchez Arminio, López Nieto a Puentes Leira, muži z rozhodcovské komise, kteří mají na starost delegaci rozhodčích k ligovým utkáním, vybrali toho ideálního muže, jenž bude pískat El Clásico hrané 26.10., již v úterý, teprve dnes se fanouškovská veřejnost dozví jeho jméno. Na začátku volby leželo na stole dvacet jmen, vyvolený je jen jeden. Ovšem pozor! Výběr rozhodčího podléhá hned několika podmínkám, díky nimž na cestě odpadal jeden adept za druhým.

První pravidlo: musí se jednat o rozhodčího, jenž píská mezinárodně
Obvyklou normou, byť nepsanou, pro zápasy Barcelony s Realem Madrid je ta, že se píšťalka pokaždé svěřuje pouze rozhodčímu, jenž píská na mezinárodní scéně. Opačný případ je výjimkou potvrzující pravidlo, tak jak se stalo v minulém roce, kdy byl k zápasu na Bernabéu nominován Pérez Lasa, jenž se tu sezónu loučil s aktivní rozhodcovskou kariérou.
Z 20 rozhodčích pro Primera División jich tuto podmínku splňuje pouze devět (Clos Gómez, Mateu Lahoz, Muñiz Fernández, Estrada Fernández, Fernández Borbalán, Fernando Teixeira, Undiano Mallenco, Velasco Carballo a Del Cerro Grande).

Druhé pravidlo: nesmí být ani z Madridu ani Katalánec
Z této devítky, která prošla prvním sítem, nemohou snít o největším ligovém derby soudci, kteří regionálně spadají do lokalit jednotlivých soupeřů. Ze hry tak vypadávají Estrada Fernández – Katalánec a madriďané Del Cerro Grande a Velasco Carballo. Zbývá jich šest.

Třetí pravidlo: nepískal Barcelonu doma a Real venku
Zároveň mezi rozhodčími platí dohoda, o tom že pískají každý tým maximálně jednou doma a jednou venku v první ligové části. Jelikož je El Clásico vylosováno na Camp Nou vylučuje toto pravidlo z řad aspirantů rozhodčí, kteří již pískali Barcelonu doma (Teixeira a Muñiz), nebo Real Madrid venku (Muñiz). Zůstávají čtyři.

Čtvrté pravidlo: nepískal poslední měsíc jednoho z nich
Stejná dohoda hovoří i o tom, že musí uplynout minimálně měsíc od chvíle, kdy naposledy určitý rozhodčí pískal jeden ze dvou týmů, aby mohl znovu pískat jejich zápas. Tím pádem vypadávají Mateu Lahoz, který pískal madridské derby, které se hrálo 28.září. Do finále postupují tři.

Přes všechny nastolené překážky se tak probojovali pouze tři muži v černém – Fernández Borbalán, Undiano Mallenco a Clos Gómez. První dva pískali zápasy superpoháru mezi Atléticem a Barçou, třetí byl jedničkou rozhodcovského „draftu“ minulou sezónu. Ještě jedna zajímavost v souvislosti s rozhodčími pro El Clásico. Za normální situace čtvrtého rozhodčího nominuje svaz, ovšem pro souboje Barcelony s Realem má hlavní rozhodčí privilegium zvolit si svého rozhodčího (většinou ze svého regionálního svazu), pravděpodobně kvůli většímu tlaku v těchto duelech.

Všechna tato pravidla po dohodě mezi komisí rozhodčích, svazem a LFP neplatí (s vyjímkou teritoriálního), pokud se El Clásico hraje v posledních ligových kolech. Pak soudce zvolí přímo výše zmíněná trojice mužů z delegačního výboru.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace