Jak vidí český národní tým Pan Balón?

Tomáš Rosický (© donbalon.es)

Prestižní magazín Don Balón před dnešním zápasem Španělska s českým národním týmem zhodnotil minulost i přítomnost naší reprezentace. Jak Bílkův výběr v zemi mistrů světa i Evropy vnímají?

Španělsko pokračuje v boji o evropský šampionát 2012 zápasem s Českou republikou, která uznává roli velkého outsidera, ale zároven nabízí několik tajných zbraní ve snaze o překvapení, a to zejména v podobě zkušeného Rosického a mladíka Kadlece.

Zrod konkurenceschopného týmu

Běžela 59. minuta finále mistrovství Evropy 1996 na slavném stadionu Wembley, když Patrik Berger, elegantní záložník, který se před odchodem do Liverpoolu proslavil v Borussii Dortmund, poslal svůj tým z pokutového kopu do vedení nad Německem Bertiho Vogtse.

Česká reprezentance, která vznikla pouze o dva roky dříve oddělením od Sloveska a zahájila svoji historii výhrou 4-1 nad Tureckem, dostala svým atraktivním fotbalem Němce do problémů. Bylo možné, aby se malá země tak rychle zapsala do historie triumfem na velkém turnaji? Bohužel pro Čechy ne. Byl to fotbalový zápas, který jak řekl Gary Lineker, vždy vyhrají Němci. Střídající Oliver Bierhoff čtvrthodiny před koncem vyrovnal a v prodloužení strhl zlatým gólem vítězství na stranu papírového favorita.

Nedvěd, Poborský, Bejbl...

Tehdejší česká reprezentace si přímou a odvážnou hrou získala nejednoho fotbalového příznivce a Nedvěd, Němec, Poborský, Suchopárek nebo Bejbl, blonďák, jenž po turnaji přestoupil do Atlética Madrid, vytvořili tým, který dlouho marně čekal na nástupce.

Hvězda Česka pomalu zhasínala. Přestože uspěla ve všech kvalifikacích na mistrovství Evropy, na světový šampionát se kvalifikovala pouze v roce 2006. Los jí v Německu přisoudil jednu ze skupin smrti s USA, Ghanou a Itálií. I přes úvodní výhru 3-0 nad Američany se Češi vraceli domů již po základní skupině.

Ani na evropských turnajích se České republice v letech 2000 a 2008 nevedlo lépe. Pouze v Portugalsku 2004 na sebe tehdejší výběr Karla Brücknera upozornil. Skvělý fotbal a deset gólů (včetně tří do sítě Dánska ve čtrvtfinále) posunuly Čechy až do semifinále, kde však vypadli kvůli stříbrnému gólu Dellase z konce prvního prodloužení. Nejlepší mužstvo turnaje uvízlo v defenzivní pasti Otta Rehagela.

Poté měla přijít generační obměna, se kterou se ale Češi nevypořádali dobře. Z pamětníků portugalského turnaje zůstali pouze Čech, Plašil a současný kapitán Rosický.

Česká republika ve čtyřech bodech

Legenda - Karel Poborský

Dlouhé vlasy ve větru a věčná snaha ohrozit brankáře. Poborský byl třeba jako Gica Hagi typem hráče, jehož charisma a talent (v případě Poborského větší množství toho prvního) táhly celé mužstvo. Prošel několika slavnými evropskými týmy, ale bez větší stopy, v národním týmu ale Poborský vždy zářil. Se 118 zápasy (v nichž dal 8 branek) je v tomto ohledu rekordmanem.

Hvězda - Tomáš Rosický

Vzhledem mladistvý a křehký, ale talentem velký fotbalista, jehož kariéru zbrzdila řada zranění. I přes tyto problémy se Rosický třikrát stal nejlepším fotbalistou své země a kapitánem národního týmu. Ve Wengerově Arsenalu patří mezi fotbalisty, kteří se na hřiště dostávají z lavičky.

Talent - Václav Kadlec

Nejlepší mladý hráč České republiky za rok 2010. O 18letého talenta se i přes nízký věk zajímaly Chelsea a Manchester City. V domácí soutěži debutoval a začal střílet góly v pouhých 16 letech. Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a na kontě už má i první branku za seniorský národní tým.

Zajímavost

Česká reprezentace se v roce 1997 jako evropský vicemistr (Německo, vítěz mistrovství Evropy, účast odmítlo) zúčastnila Konfederačního poháru, na němž obsadila respektované třetí místo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace