Jesé vs. Gerard -El Clásico budoucnosti

Jesé Rodríguez (©donbalon.com)

Jesé Rodríguez vs. Gerard Deulofeu. El Clásico nepříliš vzdálené budoucnosti. Jeden jak druhý patří mezi klenoty svých mládežnických táborů a sami můžeme jen nesměle tipovat, kdy se jim podaří definitivně prorazit mezi hvězdy do prvoligových kádrů. Vzhledem k jejich zářivému talentu se zdá, že to nemusí trvat zas až tak dlouho. No, nechme se překvapit, kdy v jednom z nejslavnějších derby celého světa, které se hraje právě dnes, uvidíme bojovat proti sobě na trávníku tyto dva mlaďasy.

Soupeřovým obranám v Lize Juveniles šla v posledních měsících z Jesého Rodrígueze hlava kolem. Útočník Realu Madrid nedeptal jenom ty nejskromnější týmy jejich ligové skupiny, jako třeba Flecha Negra, nebo Alcorcón, ale i ty vyspělejší, mezi něž se řadí Rayo Vallecano, nebo Real Valladolid. Toto řádění, k němuž se přiřadili i další borci Derik, nebo Aguza mělo za následek, že se Real Madrid stal vítězem svoji skupiny již dvě kola před koncem. Navíc v klíčovém duelu na Cerro del Espino, který rozhodl o prvenství merengues proti rivalovi z Atlética odehrál skvělý part a za stavu 1:1 vstřelil pěkný gól, kdy se vyhnul třem protivníkům, kteří se mu snažili marně odebrat míč a křižnou střelou zasunul balon mimo dosah brankáře colchoneros.

O tom, jak je Jesé Rodríguez (26.2.1993) pro Real Madrid důležitý nikdo nepochyboval. Proto se vedení klubu nedávno rozhodlo zajistit si smluvně služby tohoto nadějného fotbalisty až do léta roku 2014, raději dříve, než se vyrojily lákavé nabídky klubů z anglické Premier League, nebo snad i dokonce od největšího rivala z Barcelony. Alespoň se o tom spekulovalo. Jenže prodloužení kontraktu nemělo ani tak za cíl zabránit mladému ptáčkovi prchnou z madridského hnízda, právě naopak. Podle velmi pozitivních informací od trenéra dorostu Tristána Celadora, s nimiž se shodují i další velké kapacity Ramón Martínez a Alberto Giráldez se s Jesém počítá jako se základním stavebním kamenem prvního mužstva do let budoucích. Další kouč, který bezmezně věří v mladíkovy schopnosti je asistent trenéra Mourinha Aitor Karanka, jenž ho měl v péči v mládežnických reprezentačních výběrech do 16 a 17 let. Nyní je přes svůj věk nominován do reprezentační devatenáctky.

Jesé je opravdu výtečný plejer. Snoubí v sobě přednosti dobrých křídelníků a výtečných střelců. Je rychlý, skvěle kličkuje i v běhu. Nejraději vyráží z levé strany diagonálou směrem k soupeřově svatyni. Rodák z Kanárských ostrovů není levák, zvládá hru oběma nohama, ovšem takové ty jemné parádičky předvádí pravačkou. Jesé se v klidu může řadit mezi klasické střelce – zabijáky. Jeho gólové statistiky to rok co rok potvrzují. Dokáže dát gól způsobem, na jaký si jen vzpomenete. Dokonce i z trestných kopů, kdy chvíli před exekucí imituje podobnou pózu, jako mívá ve zvyku Cristiano Ronaldo.

Díky svým kvalitám již před několika měsíci debutoval v madridském béčku v Segunda B. Ve 21.kole nastoupil na 21 minut proti Universidad de Las Palmas a zcela určitě na to nikdy nezapomene. Stejně tak nezapomene ani na to, když ho kouč Mourinho povolal k tréninkům s prvním mužstvem. To bylo v prosinci, kdy zranění Cristiana Ronalda a Higuaína přinutily portugalského mága hledat pomocnou ruku v záložním týmu. Vyvoleným byl právě Jesé, jemuž se v tréninkovém duelu dokonce podařilo skórovat.

Přesto je v jeho dosavadní mládežnické kariéře jedna událost, kterou by asi nejraději přeskočil, nebo na ni zapomněl a ze které si snad vzal ponaučení do dalších let svojí kariéry. Na konci sezóny 2008-09, kdy hrál za áčko kadetů derby proti Atléticu Madrid udeřil hlavou do rozhodčího a musel se zpovídat u místního madridského svazu. Ten mu napařil pořádný flastr v délce trvání čtrnácti soutěžních zápasů. Takže na začátku sezóny 2009-10 chyběl svým spoluhráčům v bé dorostu. Tento trest rovněž uznal i španělský fotbalový svaz RFEF, takže Jesé nemohl být nominován k zápasům reprezentační šestnáctky a sedmnáctky až do chvíle, kdy si odpykal tvrdý trest.

Deulofeu znamená v katalánštině „stvořil ho bůh“. Nebojte se, mladý Gerard, jeden z největších talentů barcelonské cantery, je opravdu potomkem svéto otce a matky. Jenže milovník kopané, který ho vidí hrát, stěží uvěří tomu, že jeho talent je pouze výsledkem tvrdé dennodení práce. Je to něco vrozeného, dar od pánaboha praktikovat tenhle sport, který má jak v nohách, tak i v hlavě. Gerard Deulofeu se narodil v Riudarenes v provincii Gerona před sedmnácti lety (13.3.1994). Do barcelonské akademie se dostal již v žákovském věku a přestože v březnu věkově stále patřil ještě mezi kadety, Luis Enrique ho neváhal postavit do zápasu druholigového B týmu. Kariéra přímo závratná.

Gerard je ohromný útočník. V A dorostu obvykle hraje na levém křídle, byť je pravda, že zpočátku nastupoval spíše na postu záložníka, těsně za třemi útočníky, v rozestavení, které Barca praktikuje ve všech svých mládežnických kategoriích. Jeho hlavními přednostmi jsou především klička  a rychlost. Je schopen změnit rytmus na ploše špendlíkové hlavičky a vyprostit se ze spárů soupeřova hlídače, aby hned nato naservíroval míč svému kolegovi, či sám skóroval. A právě čich na góly přitahuje velkou pozornost všech fanoušků. Trenérovi Ginésu Meléndezovi, jenž vede španělskou sedmnáctku a měl tu možnost Gerarda trénovat se nejvíc líbí: „jeho zdravá drzost i přes to, kolik mu je let. Má úžasné vlastnosti“.

Pořád má ale slabiny, na kterých musí zapracovat, aby mohl udělat skok do Primera División. Byť jeho fyzická konstituce může budit dojem dospělého fotbalisty, měl by přeci jen zlepšit přístup ke hře, kdy často neodevzdá na hřišti vše, co by bylo záhodno. Nešvar, kterým v jeho věku „trpělo“ mnoho z hráčů top fotbalové elity. Kouč Mélendez je v této věci zdrženlivý. „Věci, které je třeba poopravit je třeba říct klukovi v soukromí. Musí se ale naučit pracovat mnohem víc v obraně, a v některých konkrétních případech dávat míč dřív od nohy. Nicméně v tomto věku je třeba nechat jeho fantazii volnou uzdu“.

Deulofeu ve všech kategoriích, kterými doposud prošel, splnil bezezbytku vysoké nároky, které na něj byly kladeny a úspěch mu zatím do hlavy rozhodně nestoupl. „Ani náhodou,je zakřiknutý, ale jinak velmi dobrý kluk, spoluhráči ho mají rádi. Během posledního roku hodně vyspěl,“ vypovídá Ginés Meléndez na dotaz ohledně Gerardovy povahy. Nyní, když si již odbyl premiéru v záložním týmu má za cíl dokázat během zbytku této a celé následující sezóny, že je již připraven na definitivní skok mezi fotbalovou elitu. Když vše půjde hladce, jeho příchod do A týmu nebude dlouho trvat. Guardiola a spol již nespočetněkrát prokázali svoji bezmeznou důvěru v canteru. Teď už je jen na něm, aby nepromarnil svůj talent, jeden z největších, který v posledních letech měla ve svých řadách La Masía.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace