Kdo opustí Sporting?

André Castro (©as.com)

Fotbal je v dnešní době spíš obchod, než sport. Z toho důvodu to bude mít Sporting Gijón. stejně jako většina španělských klubů, hodně složité udržet základ kádru pohromadě i do další sezóny. Ti hráči, kteří letos podávali velmi dobré výkony, jsou pod drobnohledem sledováni bohatším kluby, kteří si mohou dovolit nabídnout lepší ekonomické podmínky, kterým Sporting nemůže konkurovat.

Hlavní vliv na plánování příští sezóny má především fakt, jestli se mužstvo zachrání v nejvyšší soutěži, což v tuto chvíli vypadá téměř vyříízené. Dalším důležitým faktorem pak ale bude, kteří hráči vůbec v kádru zůstanou a kteří budou hledat štěstí jinde. V tomto směru existuje u některých členů kádru nejistota, jejich budoucnost je jedna velká neznámá.

Sporting posledních pěti let si těžko dovedeme představit bez stratéga na lavičce Manola Preciada. To on má velkou zásluhu na znovuzrození klubu z Asturie. Ovšem jeho budoucnost je zahalena rouškou tajemství. Nikdo neví, jestli v Gijónu setrvá. Napjatá situace, která existovala mezi vedením klubu a trenérem, když Sporting zabíral poslední příčky ligového pelotonu, vytvořila jakési klima nejistoty vzhledem k jeho pokračování v klubu. Preciado přesto naznačil jasně svůj postoj. „Mám tu ještě rok smlouvu. Vše nasvědčuje tomu, že se dodrží, ale kromě toho, že je vše napsané na papíře ve smlouvě, existují ještě pocity a je třeba se podívat navzájem do očí a říci si, co oba dva chceme. Nikdy jsem tu neměl žádný problém a nikdy ho nebudou mít se mnou. Počkáme, sezóna byla náročná a vyčerpávající a nevím, jestli každého zajímá jestli budu pokračovat, nebo ne“.

Dalším důležitým kolečkem klubového soukolí je záložník Diego Castro. O jeho odchodu se hodně spekulovalo již minulé léto. Nakonec zůstal. V červnu mu končí smlouva a prozatím nepřijal nabídku na její prodloužení, kterou mu klub nabídl. Sám Castro nedávno potvrdil, že jeho setrvání ve Sportingu nevypadá moc pravděpodobné, což de facto naplňuje neblahá tušení všech fanoušků rojiblancos. Největší šance na získání Diega Castra do svých služeb má v tuto chvíli asi Getafe, které nabízí hráči nesrovnatelně lepší podmínky oproti těm, co má ve Sportingu. Ovšem jestli Getafe sestoupí...

Další nejistota se rozprostírá kolem nejjistějšího stopera, kterého Sporting má od dob, kdy tu působil Jurij Nikiforov. Tímhle fotbalistou není nikdo jiný, než Alberto Botía, jenž do Gijónu dorazil z barcelonské cantery. Během své první sezóny byl na Molinónu pouze na hostování, ale minulé léto Sporting získal hráče natrvalo. Nicméně Barcelona si ve smlouvě ponechala právo koupit stopera zpět do svých řad za 1,5 milionů eur a podle různých zdrojů této možnosti využije. Botía ve Sportingu odehrál dobrou sezónu, což by mohlo Guardiolu přesvědčit, aby s ním počítal pro příští ročník, zvláště když na tomto postu nemá zrovna tlačenici. Další spekulace dokonce hovoří o tom, že by vysoký stoper mohlo sehrát protihodnotu v letním pokusu o znovuzískání Cesca Fabregase. Botía se na ostrovech těší velmi dobré pověsti.

Dobrou zprávou pro příznivce rojiblancos je to, že Miguel De las Cuevas, jeden z nejplatnějších hráčů kádru, zůstává v Gijónu. Atlético Madrid si na něj zajistilo opci, když ho do Sportingu prodávalo. V létě, když colchoneros kupovali Filipa Luise z Deportiva, ovšem tuto opci převedli právě na klub z Galicie. Jestliže však Depor chtěl této možnosti využít, musel tak učinit před 1.květnem. Lhůta již vypršela a tak se Miguel do Deportiva stěhovat nebude.

Kromě těchto případů je v kádru několik hráčů, kteří jsou sledováni různými zájemci zejména kvůli jejich skvělým výkonům. Například dvojice levých obránců: Canella a José Ángel. první z nich zažil poslední dvě léta plná spekulací, které ho chvíli posílali tam, pak zase jinam. Nakonec se rozhodl zůstat, byť loni už byl Zaragoze hodně blizoučko. Zcela určitě se o něm v létě bude znovu hodně mluvit. José Ángel chtěl v zimě klub opustit, nakonec však musel zůstat, neboť v klubu nebyli spokojeni s nízkou nabídkou od Málagy. Uvidíme, co se s nimi během prázdnin stane.

Také pravý obránce Lora se stal jedním z veledůležitých článků letošního kádru. Rychlý,bojovný, solidní a efektivní při bránění a z toho důvodu má o jeho služby zájem kupříkladu Atlético, Valencia, nebo Sevilla. Nápadnice mu tedy rozhodně nechybí, ovšem jeho výkupní klauzule ve výší 20 milionů a důležitost v týmu budou při vyjednáváních stát na straně Sportingu.

André Castro, jehož Preciado zařazoval pravidelně do základní sestavy, po skončení sezóny sbalí kufry a vrátí se do Porta, které ho do Španělska poslalo sbírat zkušenosti. Ovšem v nedávných prohlášeních mladý Portugalec nastínil, že jestli v Portu nedostane herní prostor, jeho jedinou variantou, kde by chtěl v příští sezóně hrát, je Sporting. „Jestli bude Porto v příští sezóně pokračovat se stejnými záložníky, kteří jsou velmi silní a dobří, myslím že by pro mne bylo nejlepší, abych tady pokračoval“.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace