Když 22 milionů již není ztráta úcty

Jesús Navas (© marca.com)

Jak se to všechno mění. V červnu 2010 dostala Sevilla nabídku na prodej Jesúse Navase od Manchesteru United. Částka? 22 milionů eur. Odpověď prezidenta José Maríi del Nida byla nesmlouvavá: „Tato částka pro mne představuje naprostou ztrátu úcty. Kdo mne zavolá s takovouhle nabídkou, toho praštím telefonem, který mám tady vedle“. Přesně tři roky poté Sevilla akceptuje prodej Jesúse Navase do Manchesteru City za 22 milionů eur.

Bohužel pro hispalenses se situace během tohoto časového úseku hodně změnila. Sevilla již nemá rozpočet vyšponovaný na 100 milionů eur, dokonce ani na polovinu z této cifry a tím pádem nemůže odolávat tolik rozpočet zatěžujícím gážím, jakou bere třeba právě Navas, který dokonce odpustil klubu jeden milión ze dvou, co mu vedení dluží za právě skončenou sezónu.

Dřívější Sevilla neměla dluh, který ji sžírá (pouze v této sezóně se předpokládá schodek 25 milionů) a musí ho zmírnit prodejem hvězd, které jí zbyly. Teď Navase, brzy zřejmě Negreda a Kondogbiu. Navíc může každým okamžikem klubový prezident skončit na sedm let za mřížemi. I těmito okolnostmi se vysvětluje odchod Jesúse Navase, teprve dva dny po skončení ligového ročníku. Marná sláva, termíny na splacení směnek hráčům, i z minulé sezóny, prostě tlačí.

Pochopitelně je tu i touha Navase jít za lepším, jenž si již před pár týdny pootevřel dvířka vyjádřením: „Chci růst“. A v současné Seville je možnost růstu asi vyloučena. Manchester City okamžitě pochopil volání o pomoc a rozbalil svůj stan na Nerviónu. V pátek Txiqui Begiristain, sportovní ředitel Citizens jednal tváří v tvář s Del Nidem a včera došlo k dohodě: 20 miliónů na dřevo, hned, a pět za různé bonusy, z nichž půlka je už prakticky zajištěna a není pochyb o jejich naplnění. Čísla, která již nepředstavují ztrátu úcty. A která umožňují odchod Jesúse Navase do neznámých končin. To je něco, co by ještě před ne tak dávnou dobou, vypadalo jako sci-fi. Navas totiž trpěl jistými úzkostmi, díky nimž neopouštěl na delší dobu domov, odmítal reprezentovat a jeho kariéra byla vážně ohrožena. „Jesús sice uspokojivě překonal své problémy s psychikou. Ale všem nám zůstává určitá nejistota, jak zareaguje v novém prostředí, jakým Manchester bezpochyby je“, vypověděl žurnalistům jeden ze specialistů, kteří ho léčili.

Nicméně tenhle Navas je jiný. Vyspělý v osobním životě, ženatý, otec dítěte. Vynikající ve své práci, ve 27 letech na vrcholu úžasné kariéry, během níž dobyl šest trofejí se Sevillou a dva tituly s reprezentací, kde je pro Del Bosqueho pevnou součástkou. V City se sejde s dalšími krajany, Davidem Silvou (stál v létě 2010 28,7 milionů) a Javi Garcíou (léto 2012 – 20 milionů). A také s dalšími známými tvářemi z La Ligy, jako Pablem Zabaletou, Yaya Tourém, nebo Kun Agüerem, útočníkem, jenž by měl z jeho asistencí hodně těžit. A samozřejmě se zde potká s Manuelem Pellegrinim, bývalým trenérem Málagy, jenž o jeho přestup velmi stál a i díky němuž se Navas rozhodl nabídku přijmout. Tak narychlo, že nedal šanci zareagovat klubu, jenž byl po dlouhá léta jeho snem, Realu Madrid, který ho odmítl již v roce 2010 a místo něj vybral Di Maríu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace