Když létaly nadávky a prasečí hlavy. Během El Clásico se zastaví život

Poprvé se FC Barcelona a Real Madrid setkaly již v roce 1902 na oslavě krále (vyhrála Barcelona. Madrid jim to splatil až po 27 letech, kdy se poprvé hrála La Liga). 

Později se mezi týmy rozvinula největší rivalita v dějinách sportu. Barcelona má slogan More than a klub. Jde o ostré politické prohlášení, vymezující se vůči madridskému centralismu. Fotbal pohání katalánskou kulturu a představu o svobodě. Představte si to napětí, když generál Franco svrhl legitimní vládu a bez soudu dal popravit několik známých Katalánců. Na hřišti se nikdo netvářil, že se to nestalo.

• Nejvíce gólů v El Clásico vstřelil Messi - 26. Ronaldo a Di Stefano po 18 a Raul 15. Messi dominuje i v přihrávkách a v jiných statistikách.
• Nejvíce zápasů v El Clásico odehrál ve 20. století obránce Manuel Sanchis - 43. Ale Ramos jich má dnes již 46 (Messi 45). Počítají se i setkání mimo španělskou ligu.
• El Clásico je nejsledovanější ligový zápas na světě. Počet diváků je zhruba 300 až 700 milionů. Pouze finále Ligy Mistrů a finále World Cupu mají víc.
• Bezbrankových remíz je málo. Naposledy se jedna udála v roce 2002 a předposlední v roce 1987. V soutěžních El Clásico vede Madrid, pokud se počítají všechny zápasy včetně exhibičních zápasů, tak vede Barcelona. Sázkové kanceláře, online kasina, celý ten kolotoč je v den D v pozoru.
• V padesátých letech podepsal následkem zmatků Di Stefano smlouvu s Madridem i Barcelonou. Vznikla největší kontroverze v dějinách El Clásico, umocněná tím, že fotbalová federace přikázala hráči odehrát po dvě sezóny za oba kluby.
• Odehrály se i jiné výbušné přestupy z Camp Nou na Santiago Bernabéu nebo opačně. Luís Figo, Luis Enrique strhli lavinu nevole (na Figa při zahrávání rohu hodili prasečí hlavu). Brazilec Ronaldo změnil dres obklikou přes Inter Milán. Odehráli se i jiné přestupy - Eto'o, Hagi... dohromady 33 hráčů hrálo za oba kluby. Dán Ladrup v dresu Barcelony nejprve překazil Madridu titul a později mu ho pomohl získat (díky konfliktu s barcelonským manažerem Cruyffem).
• Fanoušci obou klubů vyvinuli zvláštní sadu nadávek pro ty druhé. Ale existují i případy, kdy se tleskalo soupeři. Maradona v roce 1983 počkal na soupeřova brankáře a sklidil ovace. V roce 2005 tleskali Madridci Ronaldinhovi, který se mezi madridskými obránci procházel jako mezi měchy sena.
• Největší prohra se odehrála v roce 1943 v semifinále Copa del Generalísimo. Madrid porazil Barcu 11:1. A to Barcelona vyhrála v prvním zápase 3:0. Okolnosti zápasu byly zvláštní, hráči Barcelony tvrdili, že se báli o život a jejich prezident odstoupil. Někteří historici tvrdí, že do tohoto zápasu neexistovala mezi kluby rivalita. Začala až v tomto zápase - nebo v jeho zákulisí.
• Barcelona jednou vyhrála 5:0 (s Johanem Cruyffem) a od té doby se tento výsledek nazývá La manita (malá ruka). Pegada je název pro oportunistický styl madridčanů, když přejdou do módu bezpečných přihrávek bez risku. Villarato je zase termín, kdy se Madridci domnívají, že Barceloňané vyhráli díky španělskému rozhodčímu.
• Za dnešní pravidlo, že za svlečení dresu je žlutá karta, může z velké části El Clásico, když si hráči svlékali dresy, aby ukázali své číslo soupeřovým fanouškům.

Více informací o Realu Madrid najdete na BilyBalet.cz

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace