Když trenéři berou více než hvězdy

Pep Guardiola má 17 milionů důvodů k úsměvu (© marca.es)

Nedávají góly, nepředvádí klíčové zákroky, přesto vyhrávají zápasy a trofeje. Řeč je samozřejmě o trenérech, jejichž cena letí v posledních letech prudce nahoru.

Ne že by dříve nebyli klíčovým faktorem, ale bylo nemyslitelné, aby měli vyšší plat než největší hvězdy týmu nebo ve smlouvě zakotvenou milionovou výkupní klauzuli.

Nedávno Daily Express přinesl informaci, podle které chtěl Roman Abramovich zlákat Pepa Guardiolu do Chelsea výměnou za 22 milionů eur ročně. Guardiola ale nakonec přijal skromnější, přesto velkorysou nabídku Bayernu Mnichov, kde si přijde na 17 milionů eur za sezónu, tedy celkově na 51 milionů eur za tři roky, na které podepsal smlouvu.

V roce 2006 byli nejlépe placenými trenéry světa Alex Ferguson a Arsène Wenger se 6 miliony eur. To by dnes stěží stačilo na elitní desítku... Guardiola je rekordmanem, překonal dosud vedoucího José Mourinha, jemuž Real Madrid ročně posílá 15,3 milionu eur.

Když už jsme u portugalského bouřliváka, tak nelze nezmínit, že má v konraktu výkupní klauzuli ve výši 40 milionů eur. A ne pro nic za nic, vždyť Abramovich vykoupil André Villase-Boase z Porta za 15 milionů eur...

Fotbal se mění, vyvíjí. A jednou z novinek je, že už se nevede boj pouze o špičkové hráči. Novými hvězdami jsou trenéři na lavičkách.

Nejlépe placení trenéři světa (hrubý roční plat v milionech eur):

1. Pep Guardiola Bayern Mnichov 17
2. José Mourinho Real Madrid 15,3
3. Carlo Ancelotti PSG 13,5
4. Marcello Lippi Guangzhou 10
5. Alex Ferguson Manchester United 9,4
6. Arsène Wenger Arsenal 9,3
7. Guus Hiddink Anzhi 8,3
8. Fabio Capello Rusko 7,8
9. Tito Vilanova Barcelona 7
10. José Antonio Camacho Čína 5,9

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace