Klauzule s následky

Nélson Marcos (© as.com)

Pravý obránce Nélson Marcos neprožívá v Betisu zrovna nejrůžovější období, zejména poté, co ho většina fanoušků označila za hlavního viníka potupné popravy v derby s městským rivalem. Bek z Kapverdských ostrovů se nevešel do nominace na zápas s Realem Madrid ani na poslední ligovou štaci v La Coruñi. Pepe Mel ho sice zapsal na listinu pro pohárový duel proti Valladolidu, ale Nélson zůstal sedět na střídačce a o poločasové pauze se raději ani s ostatními náhradníky nerozcvičoval, aby snad nerozproudil vlnu protestů tribun, které rozhodně za těch pár dnů nemohly zapomenout. Zdá se, že budoucnost tohoto devětadvacetiletého fotbalisty se rýsuje v jiných kulisách než v těch aktuálních na Heliópolisu a pravděpodobně tomu nezabrání ani klauzule, která je uvedena v jeho kontraktu. A sice, že Nélsonovi by se automaticky prodloužila smlouva, za stejných platových podmínek, které ho v tuto chvíli dělají nejlépe placeným fotbalistou Betisu, jestliže odehraje 20 oficiálních utkání v letošní sezóně. To je číslo, kterému není rozhodně nijak na hony vzdálen, neboť v tuto chvíli má na kontě již deset zářezů z šestnácti možných.

Manuel Ruiz de Lopera jenž byl hlavním a prakticky i jediným odpovědným člověkem za všechno, co se před pár lety v Betisu dělo, přivedl Nélsona z Benficy v létě roku 2008, jíž se zavázal složit 5.065.000 eur. Ve dvanácti čtvrtletních splátkách ve výši 416.666,66 eur a poslední ve výši 65.000 za což se osobně zaručil. Po svém temném odchodu z klubu přestal Lopera Benfice platit část přestupu, která ještě zbývala, což je uvedeno i ve smlouvě věřitelů Betisu, kde se objevuje lisabonský klub a u něj částka 1.687.499,98 eur.

Vůbec pobyt Nélsona v Betisu je provázen rozporuplnými pocity. Ve své premiérové sezóně ve Španělsku sice odehrál 35 ligových zápasů, nicméně verdiblancos spadli do druhé ligy. V prvním roce v Segunda División se zapojil do 22 střetnutí, ale v té následující, již s Pepe Melem na lavičce, začal trucovat, neboť nechtěl strávit další rok v druholigovém podpalubí. Vyvztekal si hostování v Pamploně, kde s ním byli vcelku spokojeni, ovšem na získání Nélsona na přestup jaksi Osasuně nezbývaly penízky. Vrátil se tudíž do Sevilly, kde po vyléčení zraněného kolene, jež utrpěl ještě na Reyno de Navarra, stihl odehrát čtrnáct utkání. K tomu byl ještě nařčen z toho, že svým bývalým přátelům z realizačního týmu Osasuny před vzájemným zápasem prozradil jedenáctku s níž Betis nastoupí do hry. 

Sportovní sekce vedení Betisu se sice tenhle dáreček snažila udat už několikrát. Jenže v dnešní době, kdy každý obrací peníze v peněžence dvakrát, než je odevzdá, je Nélsonův plat (mluví se asi o jednom miliónu eur) a všemožné klauzule na hráče jeho levelu jak z jiného světa a veškerá možná jednání tak končí hned na začátku. A to by ještě Benfica, s níž se podařilo současnému vedení trochu urovnat vzájemné pošramocené vztahy, měla každý přestup pod osm mliónů eur posvětit, nebo obdržet dva milióny jako odškodnění, které by mohly narůst až na pět v případě, že by byl nápadníkem jiný klub z portugalské ligy. Když přestupová částka přesáhne osm miliónů, měla by Benfica vyinkasovat 20 procent z přestupové sumy. 

Všechny tyto okolnosti a především zmíněná klauzule, podle níž by prodloužil kontrakt o další rok zapříčiňují, že budoucnost Nélsona v Betisu je čím dál tím víc ošemetná. Vedení klubu má číslo Nélsonových vystoupení v merku. Platit ještě další rok přemrštěnou částku, jež je v současné době pro klub neúnosná a navíc s přihlédnutím k hráčově výkonnosti v Betisu, kde byl vždy z rozličných důvodů obklopen spory a výměnami názorů, dává jediné možné vyústění. A vše k němu směřuje...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace