Kluby snižují rozpočty, Primera dluží přes 1,8 miliardy eur

Peníze jsou v Primeře nedostatkovým zbožím (© mindmillion.com)

Španělsko je v krizi, která se nevyhýbá ani fotbalovým klubům nejvyšší soutěže.

Dvacet účastníků Primery dluží celkově přes 1,8 miliardy eur. A neskutečná cifra může narůst, neboť se očekává, že celkům klesnou příjmy. Může za to zvýšení DPH z 18 na 21 procent, snížení ceny sezónních vstupenek či slabší zájem sponzorů.

Polovina klubů La Ligy proto sáhla ke snížení rozpočtu pro nadcházející sezónu. Radikální řez učinili například v Seville, kde z něj uřízli třetinu. Andalusané tak nebudou hospodařit s 92 miliony eur, ale pouze se 60. "Musíme se vrátit do reality," říká prezident Nervionenses José María del Nido.

Podobné problémy nemusí řešit dvojice Real Madrid a Barcelona. Oba giganti zakončili loňský ročník v zisku a pro ten letošní chystají rozpočet kolem 500 milionů eur. Valencia, třetí nejsilnější klub země, naproti tomu musí vystačit se 104 miliony eur.

Rayo Vallecano, které patří mezi dluhy nejohroženější celky, má rozpočet 7,5 milionu eur, což v porovnání s půlmiliardou Barcelony a Realu Madrid dokazuje, jak propastné rozdíly v Primera División vládnou.

Celta Vigo a Valladolid jdou proti proudu a rozpočty zvyšují, to ale proto, že postoupily ze Segundy. A s penězi musejí nakládat opatrně, neboť nedávno prošly konkurzním řízením. Nepříjemnou zkušenost okusily také Betis, Zaragoza, Levante, Mallorca, Real Sociedad a Granada. Téměř polovina startovního pole Primery má velké finanční potíže.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace