Koke, poslední oběť fašistických symbolů

Koke a jeho nešťatsná šála (© google.com)

Není to poprvé, co se na veřejnosti objevil fotbalista prezentující fašistické symboly, jež jsou obvyklé u fanoušků, kterým se říká ultras. Poslední „nachytanou“ obětí se stal záložník Atlética Madrid Jorge Resurrección – Koke. Mladý fotbalista se k Neptunově fontáně, kde fanoušci Atlética slavili zisk trofeje Evropské ligy dostavil se šálou ovázanou kolem hlavy. Na ní se dala vypozorovat lebka, známá pode názvem Totenkopf, což je evropskou fotbalovou federací UEFA přísně zakázaný symbol, stejně tak jako zákonem proti násilí a rasismu ve sportu, neboť se jedná o znak identity oddílů SS a jedné divize německé armády během Třetí říše.

Odchovanec colchoneros již za tento čin na svoji hlavu schytal nemálo kritiky. Hnutí proti nesnášenlivosti z úst svého předsedy Estebana Ibarry jako první vyslovilo svůj názor k celé záležitosti a postěžovalo si, že fotbalista nosil zmíněné symboly během oslavy kontinentálního titulu. „Jedná se o nerozvážnost“ prohlásil hlavní představitel této organizace.

Je velmi pravděpodobné, že Koke neměl nejmenší potuchy o tom, co zmíněné symboly znamenají, alespoň si to tak vysvětluje zmíněný Ibarra, jenž využil této příležitosti aby apeloval na Nejvyšší sportovní výbor, aby proti podobným případům, kdy se ve španělském sportu objeví neonacistická symbolika, tvrdě zakročil. „Už je čas, aby se s tímto tématem skoncovalo. Tohle si náš sport nezaslouží“.

A jestliže Koke byl posledním hříšníkem, několik kolegů se takto provinilo již v minulosti. V sezóně 2002-03 se hráči Realu Madrid Raúl, Figo a Guti objevili v tisku se šálami, vlajkami a dalším materiálem od Ultras Sur. Ať už byl důvod zalíbit se svým fanouškům, nebo jim jen poděkovat, vyjádřit vděčnost za jejich podporu, hvězdy Bílého baletu se dostaly do pořádné šlamastyky a musely na svou adresu vyslechnout tvrdou kritiku ze strany spolků, které brání demokracii. Javier Arizmendi, nynější útočník Getafe si rovněž nadrobil slušný průšvih, když po výhře španělské reprezentace na Středomořských hrách v Almeríi (2005) běhal po hřišti s vlajkou z dob Frankovy diktatury.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace