La Liga dobývá Spojené království. Díky televizní stanici, která vysílá bez přestání

Guillem Balagué (© elpais.es)

V Británii roste zájem o španělskou ligu, která využila příležitosti a spustila ve Spojeném království vlastní televizní stanici.

Ta je dostupná díky dohodě s Premier Sports u společností SKY TV a Virgin (které mají 13 milionů předplatitelů), nese název LaLigaTV a spuštěna je od letošní sezóny. Od nového roku vysílá v režimu 24/7, tedy bez přestání. Fanoušci na ní mohou sledovat v každém kole všech 10 střetnutí, zbytek času pak vyplňují zprávy či reportáže.

Jednou z tváří stanice je Guillem Balagué, slavný novinář, který je pro Brity už přes dvacet let (v Anglii žije od roku 1991) hlavním zdrojem informací ze španělského fotbalu. Zároveň jde o autora knih o Pepu Guardiolovi, Cristianu Ronaldovi a Lionelu Messim. Dříve přispíval do úspěšného magazínu Don Balón. Nyní bude Balagué zpovídat v zajímavých rozhovorech bývalé fotbalisty, prvním bude Xavi Hernández.

"Tady se španělský fotbal bere jako něco jiného, jiný druh zábavy. Je vnímán jako sofistikovanější produkt," vysvětluje Balagué. "El Clásico je v Anglii jedním z nejdůležitějších zápasů roku. I Steven Gerrard nebo Frank Lampard říkají, že ať dělají cokoliv, v době El Clásica toho nechají, aby mohli utkání sledovat. Tady jsou nejvíce sledovanými kluby na Facebooku Real Madrid, Barcelona a Manchester United. Ale na LaLigaTV chceme věnovat pozornost i dalším španělským klubům, protože je s nimi spojena celá řada zajímavostí."

S LaLigaTV spolupracují i Sid Lowe, další odborník na španělskou soutěž, jenž pracuje pro The Guardian, nebo komentátoři Simon Hanley a Graham Hunter. Z bývalých hráčů pak Gaizka Mendieta a Gustavo Poyet. 

V Británii navíc vznikají početné fanouškovské skupiny, takzvané Peñas. Svůj okruh oficiálních podporovatelů mají kromě Barcelony, Realu Madrid a Atlética i Athletic, Celta, Betis, Sevilla, Deportivo a další kluby, jejichž seznam se stále rozšiřuje.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace