La Liga je nemocná. Umírá

Méně fanoušků, méně peněz. To je La Liga (© as.com)

Zatímco po sportovní stránce se španělským klubům daří, o čemž svědčí poslední roky v evropských pohárech, pokud jde o finance, La Liga krvácí.

"La Liga je nemocná. Umírá. Vloni jsem řekl, že La Lize zbývá deset let života. Musím se opravit. Možná, že za současné situace je pět dalších ročníků maximum," tak zhodnotil současnou situaci profesor ekonomie José María Gay de Liébana z barcelonské univerzity. A čísla mu dávají stoprocentně za pravdu.

Čtyři úvodní kola Primery navštívilo celkem 1 002 983 fanoušků, což je o 136 000 (12 procent) méně než vloni. Před třemi roky pak v této fázi sezóny byl celkový počet fanoušků vyšší o 144 000. Getafe sledovalo, jak je Coliseum v zápasech proti Barceloně a Realu Madrid poloprázdné kvůli drahým vstupenkám (60 až 120 eur). Real Madrid nevyprodal ani Pizjuána, Barcelona nechala volná místa na Reynu... Nepomohly ani hrací časy od 11. večerní hodiny, obsazenost stadionů v tento čas byla pouze 52,93procentní.

Podle expertů má velký vliv na depresi, do níž se La Liga dostala, nadvláda Barcelony a Realu Madrid. V sezóně 2007/2008 činily jejich rozpočty 43,38 procent celé soutěže, letos je to už 53 procent. A zatímco oba giganti bohatnou, celkový rozpočet Primery klesl poprvé za posledních pět let, a to o 6 procent.

Barcelona dnes hostí Granadu, jejíž rozpočet je dvacetkrát nižší. Real Madrid vyzve v derby Rayo Vallecano, které musí hospodařit dokonce s třicetkrát nižší sumou.

"Budoucnost je v prodeji televizních práv hromadnou formou, ne individuálně pro každý klub. La Liga nyní získává 600 až 640 milionů eur, pokud by došlo k této změně, mohla by vydělat 900 milionů eur. Musí nabídnout balíčky národnímu, evropskému, americkému, latinskému i asijskému trhu. V Anglii je poměr nejlépe a nejhůře odměňovaného 1:1,5, ve Španělskou získají dva nejlepší 140 milionů eur a třetí v pořadí 40 milionů eur," prohlásil Miguel Ángel Gil Marín, ředitel Atlética, a dodává: "Pokud se to nezmění, do tří let opustí La Ligu všechny hvězdy kromě těch z Barcelony a Realu Madrid."

Španělské kluby šetří, kde mohou. V roce 2009 byly v částkách utracených za posily na druhém místě, letos na šestém za Anglií, Itálií, Německem, Francií i Ruskem. Během léta utratila dvacítka účastníků Primery pouze 128 milionů eur (přičemž 82 procent z této částky ukrojilo pět klubů - Barcelona, Real Madrid, Valencia, Sevilla a Granada), o 65 % méně než před rokem. Pět celků neutratilo ani euro a podepisovalo volné hráče, dalších osm pak sáhlo do kapsy pro 3 a méně milionů eur.

"Fotbal musí řešit dvě krize. Globální a pak tu, do které se dostal tím, že si žil nad poměry," zdůrazňuje Gay de Liébana. Další škrty znamená nutnost splatit dlužné daně i o deset procent snížené příjmy ze sázek. La Liga vede ekonomickou válku. A zatím ji tvrdě prohrává...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace