La Liga vyklízí pozice evropských kanonýrů

Jude Bellingham slaví branku v dresu Realu Madrid

Ačkoliv Lewandowski dosáhl na titul nejlepšího střelce evropských lig celkem dvakrát a Jude Bellingham se adaptoval v Realu Madrid na výbornou, španělská La Liga se již roky trápí a neplodí kanonýry. Posledním hráčem, který vyhrál Golden Foot, byl v roce 2019 Messi. V letošní sezóně se hráči La Ligy neobjevují ani v nejlepší desítce, což se jim stalo naposledy v roce 2004.

Španělská Primera Division měla vždy mezi svými týmy prvotřídní střelce: Lángara, Di Stéfana, Puskáse, Luise Aragonése, Zarru, Santillanu, Quiniho, Mundo, ale také Luise Suaréze, Raúla, Forlána, Davida Villu, Lionela Messiho nebo Cristiana Ronalda. Od absence posledních dvou jmen prochází soutěž údolím stínů a už není takovým rájem gólů, jakým byla v sezónách, kdy se po trávnících proháněli oba GOATs.

V letošní sezóně soutěž o nejlepšího střelce La Ligy táhne Jude Bellingham s šestnácti brankami, jeho jméno bychom ale na předních pozicích žebříčku evropských střelců jen marně hledali. V čele je Harry Kane s 31 góly, následovaný Mbappém (24 branek), Guirassym (23 branek) a Lautarem Martinézem (23 branek). Pořadí pokračuje Opendou (19 branek), Akora Adamsem (22 branek), Haalandem (18 branek), Pellegrinim (24 branek), Pavidisem (24 branek), a desítku uzavírá Denkey (23 branek). Ani jeden z nich ale nenastupuje ve španělské lize.

Při velmi dobrém konci sezóny by snad do první desítky mohl nahlédnout někdo mezi Bellinghemem, Dovbykem, Mayoralem a Budimirem. Obtížněji to vypadá se Sorlothem, Moratou a Lewandowskim. Všichni jsou ale na hony vzdáleni výkonu Diega Forlána, který v sezóně 2008/09 přetlačil ve finiši s 32 brankami druhého Eto'oa (30 branek). V letech 2009-2015 si ocenění mezi sebou střídali Cristiano Ronaldo s Messim a dominance španělské ligy byla natolik markantní, že La Liga obsazovala dokonce první tři příčky.

Mezi lety 2016 a 2019 si pro ocenění chodil pravidelně pouze argentinský útočník, ale od doby, kdy pozvedl zlatou kopačku nad hlavu naposledy, se už La Liga k vítězství nikdy nedostala. Nejlepším střelcem v roce 2020 byl Ciro Immobile, v následujících dvou letech si vystřílel titul Lewandowski a v minulé sezóně byl evropským kanonýrem Erling Haaland.

Na stupních vítězů se naposledy objevil v sezóně 2021/22 Karim Benzema, zatímco loni střelci španělské ligy úplně vyklidili pozice, poprvé od roku 2004 a i letos to nevypadá dobře.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace