La Ligu opouští legenda. Iniestovi se klaní celé Španělsko

Dojatý Iniesta na páteční tiskové konferenci (© marca.es)

Včera Andrés Iniesta oznámil, že po 22 letech strávených v mládežnických výběrech i prvním týmu Barcelony klub opustí, což spustilo lavinu reakcí napříč celým Španělskem. Spojuje je obdiv k Iniestovým hráčským i lidským kvalitám.

Již před oznámením samotného fotbalisty se mu omluvil France Football za to, že nikdo nezískal prestižní Zlatý míč, který francouzský magazín uděluje. "Že všech hráčů, kteří Zlatý míč nezískali, je Iniestovo jméno na seznamu tím nejbolestivějším. Jde o demokratickou anomálii. Andrési, promiň," stojí ve sloupku šéfredaktora Pascala Ferrého.

Obránce Realu Madrid Sergio Ramos prozměnu prohlásil, že "kdyby se Iniesta jmenoval Andresinho, možná by už měl dva Zlaté míče". "Ve Španělsku nedokážeme ocenit naše úspěchy, naopak zveličuje ty ostatních. Všichni jsme vinni. Španělský tisk neumí ocenit, co jsme dokázali."

Slova pochvaly měl pro Iniestu i trenér Bílého baletu Zidane: "Pokud máte rádi fotbal, je těžké sledovat, jak takový hráč odchází. Nevnímám ho jako hráče Barcelony, ale jako hráče fotbalu. Několikrát jsem ho potkal a vždy byl skromný. Mám rád lidi, kteří vše ukáží na hřišti a mimo něj jsou klidní. Mám pro něj jen dobrá slova, obdivuji ho pro jeho schopnosti a přeji mu jen to nejlepší, zejména po osobní stránce. Zasloužil si vyhrát Zlatý míč, hlavně za rok, kdy vyhrál mistrovství světa. O tom není pochyb."

"La Ligu opouští Andrés Iniesta, legenda španělského fotbalu, která nás svým gólem v roce 2010 korunovala světovými šampiony. Pro tvé úspěchy a osobnost budeš navždy mít respekt a potlesk ze strany Sevilly. Hodně štěstí v nové etapě!" zveřejnil andaluský klub.

"Díky za vše, co jsi dal španělskému fotbalu a co jsme si mohli užít. Smekám před tebou klobouk. Posílám objetí," přidává se záložník Betisu Joaquín Sánchez.

Druholigové Albacete, v jehož dresu dělal Iniesta první fotbalové kroky, zveřejnilo hráčovu registrační kartu ze sezóny 1993/1994 a popiskem: "Andrési, věděl jsi to v Barceloně a budeš to vědět i kdekoliv jinde, kam zamíříš. Tady vždy budeš mít své místo." 

Ze Segundy zaslala své díky i Osasuna: "V některých zápasech jsme kvůli tvému talentu "trpěli", ale vždy jsme na stadionu El Sadar rádi přivítali fotbalistu takových kvalit a hodnot."

Pozadu nezůstal ani baskický Eibar: "Bylo skutečným potěšením vidět na naší skromné Ipurue hrát jednoho z nejlepších hráčů světa. Hodně štěstí dále."

"Andrési, díky za všechny ty roky. Bylo mi ctí užívat si fotbalo po tvém boku a prožít tolik nezapomenutelných okamžiků. V nové etapě ti přeji jen to nejlepší ve sportovní i osobní rovině. Jsi úžasný na hřišti i mimo něj. Budeš nám chybět," zveřejnil na svém Instagramu Lionel Messi. A s ním i desítky, možná stovky dalších hráčů a klubů.

La Ligu opouští skutečná legenda.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace