La Masia po 32 letech zavírá své brány

La Masia (© as.com)

Vyrostla v ní řada superhvězd, nyní, po 32 letech, se brány barcelonské akademie La Masia definitivně uzavřou.

Tři sta let starý objekt, jenž původně sloužil farmářům či dělníkům, byl v roce 1957 souběžně s dokončením stavby Nou Campu uzavřen. O devět let později začala být La Masia po rekonstrukci využívána jako sídlo ředitelství klubu. Pro tuto funkci se ale s postupem času stala nedostatečnou, v roce 1979 proto došlo ke změně dvoupatrové budovy na akademii mladých fotbalistů.

Během 32 let zde Barcelona vychovala řadu elitních hráčů, mezi kterými byli například Iván de la Peña, Pep Guardiola, Carles Puyol, Xavi Hernández, Mikel Arteta, Andrés Iniesta, Gerard Piqué, Víctor Valdés, Lionel Messi nebo Cesc Fàbregas. 

"Jsem nervóznější, než jsem byl v roce 1980, kdy jsem do akademie nastoupil. Ihned mi bylo jasné, že tady chci zůstat. Není to lehký den, protože pro mě La Masia vždy byla domovem, ne internátem. Jsem smutný, že se zavírá," uvedl Guillermo Amor, první absolvent barcelonské akademie, jenž se přesunul do prvního týmu, a současný sportovní ředitel mládeže klubu.

Nová Masia, La nueva Masia, se budovala od prosince 2009 a katalánského giganta přišla na 9 milionů eur. První desítky fotbalových talentů přijme v červenci. La nueva Masia bude mít s 6 000 metry čtveřečními oproti té původní desetkrát větší plochu rozloženou do pěti pater. Výrazně se zvýší také její kapacita.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace