Laudrup-Ferrer: totální rozkol

Michael Laudrup (©mallorca.co.uk)

Totální rozkol mezi Michaelem Laudrupem a Llorençem Serrou Ferrerem. Vztahy mezi trenérem Mallorcy a hlavním klubovým akcionářem utrpěly v posledních měsících pořádný šrám. A hodně napjatá tisková konference, která se uskutečnila v pátek, naznačila, že už zřejmě není cesty zpět. Laudrup už totiž nechtěl chodit kolem horké kaše a tvrdě napadl způsob, jakým Serra Ferrer letošní léto po sportovní stránce spravoval klub. Trenér nemůže sportovnímu řediteli odpustit, že odešli dva hráči s největší kvalitou z minulé sezóny a že v tuto chvíli přestup hrotového útočníka Marvina Ogunjimiho z Genku čeká na posvěcení pomazaných hlav ve vedení FIFA, z důvodu pochybností o tom, jestli se tento přestup ještě uskutečnil v řádném termínu přestupového okna.

„Tohle znamená zakopnout znovu o stejný kámen. Otázkou není to, jestli to FIFA posvětí, nebo ne. Když si hrajete s ohněm, občas se spálíte. Jestliže kupujete hráče na poslední chvíli, může se to pokazit kvůli tisíci různým věcem. Ke mě se doneslo, že to bylo kvůli faxu. Jisté je jedno, když začnete týden předtím, nestane se vám to, protože fax nebude rozbitý sedm dní”, kriticky konstatoval dánský kouč. Serra Ferrer omlouval otálení ohledně angažování nového útočníka tím, že nevěděl, jestli bude moci počítat s osmi miliony za přestup Jonathana De Guzmána do Villarrealu. Na to Laudrup reagoval: „Všichni v klubu říkali, že máme dva miliony na posily. A od 29.července, kdy odešel Webó, uběhl celý měsíc. Potom nebylo potřeba čekat až přijdou peníze z prodeje De Guzmána. Mohlo se nakupovat 1.srpna, nebo třeba sedmého. Jenže se nakupovalo 31.srpna, nebo 1.září. To ještě zjistíme kdy”.

Laudrup pokračoval ve vyvracení Ferrerových argumentací, kdy kupříkladu tvrdil, že neočekával, že nakonec De Guzmán odejde. „V den zápasu proti Espanyolu dal gól. A později prohlašoval „všichni vědí, co chci”. Tady jsem si prostě všiml, že chce odejít. Byli tu tři hráči v lize, kteří mohli být dobrou náhradou: Granero z Realu, Parejo z Valencie a Koke z Atlética. Během jednoho dne zavolám třem klubům, řeknou mi, že to nejde a chápu to. Snažím se pomoci a během jednoho dne se mi podařilo mluvit se všemi třemi, s těmi co to řídí. Ale jasně, bylo pozdě”, zdůraznil trenér.  Další rána proti Ferrerovi, neboť dal najevo, že dělal práci, kterou měl dělat on, hlavní akcionář.

Další propírka. Laudrup hromoval nad tím, že mužstvo přišlo o mnoho nastřílených branek. „Loni s Adurizem a spol. odešlo 32 gólů. Tohle léto s De Guzmánem a Webó dalších šestnáct. Svým svěřencům věřím, ale můžu po nich vyžadovat jen to, co po nich lze vyžadovat. Nemůžu říci Tomerovi, aby nastřílel dvanáct gólů. Přišel z ligy, která je na hodně nižší úrovni, než ta naše, neumí jazyk, můžeme po něm chtít, aby dal dvanáct gólů? Ne, protože to není spravedlivé. A když se pak dozvím, že máme sedm útočníků, už nemám slov. Bez komentáře”. Na mušce znovu Ferrer, jenž se bránil tím, že je vlastně v mužstvu sedm útočníků, mezi něž ale zahrnul i Akiho a Castra, což jsou záložníci.

Dánský stratég pokračoval v atentátu na Serru Ferrera v tom smyslu, že pokud nemá v týmu hráče, kteří jsou schopni dát gól, musí postavit defenzivní mužstvo. Jenže dalším problémem je, že na to nemá dostatečný počet hráčů s podobnými vlatnostmi. „V kádru máme dohromady 38 gólů, což je branka na zápas. Zápas proti Espanyolu je jasný vzor. Musíme udržet čisté konto a snad se nám podaří jeden dát. Ale když nám dají dva góly, už jsme prohráli. Potom musíme udělat defenzivní mužstvo. Potíž je v tom, že nemáme defenzivní záložníky”, posteskl si Laudrup.

Laudrup dále nechtěl opomenout, že De Guzmán byla posila, kterou si vyhlédl jeho asistent Erik Larssen. Další vzkaz Ferrerovi, jenž ve středu přičítal zásluhu na jeho příchodu a tedy i na zisku osmi milionů Michaelu Laudrupovi. „Je třeba poděkovat ne mě ani Serru Ferrerovi, ale Larssenovi, jenž byl tím, kdo ho přivedl. Je třeba ocenit Erika, protože osm milionů, které klub vydělal jsou jeho. Že se prodá za osm, sedm, nebo šest je skvělý obchod, když přišel zadarmo. Ale vždycky musíte mít připravenou náhradu”, vyzdvihl. 

Vedení klubu v čele se Serrou Ferrerem má za to, že bouřlivá vyjádření Michaela Laudrupa mají hodně co do činění s jeho snaho vynutit si vyhazov, což by pro Mallorcu představovalo vyplacení částky 700.000 eur (Dánův plat pro tuto sezónu). Jenže Mallorca na tuhle hru přistoupit zřejmě nechce a snad ani nemůže. Neboť přesvědčit konkurzní správce, aby se utratilo tolik peněz, je možné snad jen v Zaragoze. Nehledě na to, že někdo tým vést musí, tudíž další finanční prostředky by musely jít na nového kouče. To asi neprojde. Nicméně nakonec to může být samotný Laudrup, který může podat výpověď a celou věc tak vyřešit. Nejdříve se tak stane ale zítra, kdy se mužstvo po volném víkendu vrací do tvrdé práce.  

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace