Lewandowského třízápasový trest potvrzen, Barcelona se nebude odvolávat

Robert Lewandowski v utkání proti Osasuně

Nejvyšší sportovní soud vynesl konečný verdikt ve věci diskvalifikace útočníka Barcelony, Roberta Lewandowského, kterému potvrdil třízápasový trest. Znamená to tedy, že bude muset vynechat pikantní souboj s Atléticem Madrid a další dvě ligová utkání, bude moci ale naopak nastoupit v Superpoháru.

Soutěžní komise španělské fotbalové federace uložila Robertu Lewandowskému třízápasový distanc jako trest za vyloučení v utkání Osasuna-Bercelona. To si vysloužil po druhé žluté kartě, po které následoval odchod do sprch a automatická stopka v následujícím ligovém utkání. Útočník Barcelony ale při odchodu ze hřiště naznačil gestem, že je rozhodčí povýšený, což Gil Manzano zaznamenal do zápisu. Sportovní arbitráž nyní vyhodnotila, že bylo Lewandowského gesto pohrdáním rozhodčí a prodloužila mu trest na tři utkání.

V odůvodnění CAS vysvětlilo, že v případě udělení obou žlutých karet polskému útočníkovi nedošlo k pochybení.Jednání, na němž se podílí hráč klubu, který je účastníkem řízení podávajícího kasační opravný prostředek, je v souladu s popisem skutečností, který provedl rozhodčí v protokolu rozhodčího, a to z privilegovaného hlediska bezprostřednosti a pravomoci posuzování a hodnocení technické povahy, kterou tento správní orgán nemá.

Barcelona se proti verdiktu tentokrát již odvolávat nebude a rozhodnutím se bude řídit, přestože se domnívá, že uložená sankce je zjevně nepřiměřená. Katalánský klub se navíc podivuje nad tím, jak rychle bylo rozhodnutí vyneseno a to bez dodržení procesních formalit, které dosud vždy dodržoval. Barcelona by navíc musela soudu, pokud by chtěla doufat v úspěch, prokázat, že rozhodčí chyboval, což není jednoznačné.

Jak je tedy možné, že se polský útočník mohl účastnit ligového utkání proti Espanyolu? Barcelona se proti úvodnímu verdiktu odvolala neúspěšně u Odvolacího výboru s tvrzením, že Lewandowského gesto nebylo namířeno proti hlavnímu rozhodčí. Nejvyšší sportovní soud zamítl předběžné pozastavení sankce, načež se Barcelona obrátila na ústřední správní soud v Madridu, který pozastavil úplný výkon trestu s ohledem na možnost nenapravitelné škody v případě, že by konečné rozhodnutí pro Barcelonu bylo příznivé. Espanyol v reakci na tuto skutečnost požádalo o zpochybnění utkání ze strany příslušných orgánů s tím, že se Barcelona dopustila přestupku.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace