Marcelo, nebo Coentrão?

Marcelo (© yahoo.es)

Obrázek, který jsme v sobotu mohli vidět na stadionu Anoeta. Marcelo, levý bek Realu Madrid na lavičce náhradníků s pusou od ucha k uchu, živě gestikuluje, hotový komediant, zatím co Fabio Coentrão, jeho konkurent na místo v sestavě, předvádí na zeleném pažitu slušné představení, vyšperkované přihrávkou na jediný gól zápasu. Uvolněná tvář brazilského beka je však pouhá přetvářka. Maska. Sedět na lavičce? Tenhle stav prostě neakceptuje. Nesnáší. V San Sebastiánu odsunul Coentrão Marcela ze základní sestavy podruhé v sezóně. V prvním případě to bylo ve španělském Superpoháru. A Brazilec má velké potíže to strávit. Konkurence mezi ním a Coentrãem zdá se není tak idylická, jako v útočné linii mezi Higuaínem a Benzemou. Mourinho tak může velmi brzit čelit velmi delikátní situaci v případě pokračujícího trendu rotací na tomto místě v sestavě.

„Marcelo je jedním z nejlepších levých beků na světě“. Tahle slova vypustil ze svých často nevymáchaných úst právě portugalský kouč, jenž dokázal přeučit brazilského zadáka tak, aby přesně zapadal do jeho plánů. Od chvíle, co The Special One působí na Bernabéu Marcelo o dost zlepšil svoji hru. Zejména z obranného hlediska, byť jeho nejsilnější stránkou nadále zůstává především útočná hra a jeho výlety k hranici pokutového území. Ve svých 23 letech je absolutním vládcem levé strany Realu Madrid. Neustále vyráží vpřed a je jednou z cestiček ke gólu, kterou Bílý balet nejvíce využívá. V minulé sezóně, nejlepší od chvíle, kdy v hlavním městě Španělska vybalil kufry, nastřílel pět gólů a u sedmi asistoval. Brazilec je lepší než Coentrão ve všech ofenzivních aspektech. Častěji navštěvuje soupeřovu šestnáctku, odešle víc centrů, je pilnější střelec, vyzkouší víc kliček. Nicméně ztrácí v okamžiku, kdy začneme porovnávat statistiky defenzivní. Portugalec vzadu pracuje lépe než Marcelo.

Třicet milionů, které Coentrão v létě Real Madrid stál z něj dělají nejdražšího náhradníka na světě. Ovšem jeho přítomnost na lavičce náhradníků už nemusí trvat tak dlouho. Proti Realu Sociedad se vrátil do sestavy a jeho výkon by mohl být dostatečnou zárukou v kandidatuře na post levého obránce. Efektivní v útoku a velmi poctivý a zodpovědný v obraně, kdy úspěšně brzdil nájezdy domácích txuri-urdin.

Právě defenzivní jistota je jeho hlavním triumfem v bitvě proti Marcelovi o získání důvěry trenéra Mourinha, jenž by na něj mohl spoléhat především proti ofenzivně zdatnějším rivalům. Nicméně rivalita s Marcelem není pro Coentrãa tak podstatná, jako pro samotného Brazilce. Díky své univerzálnosti může Portugalec nastoupit na různých pozicích na hřišti a ví, že se tzv. k lizu dostene ať už na levém beku bude hrát kdokoliv. Nicméně debata je tady: bude hrát na levo Marcelo, nebo Coentrão?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace