Medel si zahrává

Gary Medel (© behance.com)

Pro každého fotbalistu z Jižní Ameriky, jenž chce dobýt fotbalovou Evropu, je klíčovým faktorem zisk pasu občana EU. Pro ty, jimž je přes pětadvacet, je to defacto nutnost, neboť kluby dávají při obsazování volných míst pro cizince mimo Evropskou unii přednost čím dál tím mladším nadějným talentům. V tomto směru je španělská legislativa učiněným rájem pro hráče, kteří přicházejí zpoza velké louže, protože na rozdíl od ostatních států, stačí jihoameričanům dva roky nepřetržité práce ve Španělsku, aby mohli podat žádost o španělské občanství.

Gary Medel, defenzivní záložník Sevilly přišel do klubu z Andaluzie na konci ledna 2011, takže mu chybí nějakých šest měsíců, aby splnil nejdůležitější požadavek pro podání žádosti o nesmírně ceněný doklad. Ovšem v jeho případě tu mohou vyvstat jisté okolnosti, které celý proces zpomalí, nebo dokonce zcela zastaví. Chilský reprezentant totiž není žádný svatoušek, za sebou má již celou řadu prohřešků a ten poslední se udál teprve minulou sobotu. 

Štěstí Medel zatím má v tom, že během jeho pobytu ve Španělsku se nezapletl do žádného problému, díky němuž by musel čelit nějaké žalobě. Jakýkoliv zápis do trestního rejstříku by totiž jeho žádosti rozhodně nepomohl. Max Adam, pravník, jenž se specializuje na imigrační právo, vysvětlil, jaký je postup poté, co žadatel doloží dvouletou pracovní minulost. „Je potřeba prokázat, že se choval slušně a spořádaně, takže jakékoliv dřívější problémy s policií celý proces hodně ztíží a mohou ho dokonce zastavit“. Následujícím krokem je doložit, že „v zemi svého původu nemá žádnou trestní minulost“, dodává. A právě tady může narazit kosa na kámen. Medel toho totiž v minulosti vyvedl tolik, že není moc jasné, jestli nějaká z jeho avantýr neskončila odsouzením. Jestliže je v tomto směru „čistý“, problém by být neměl, ovšem jelikož se jedná o známou osobu a rovněž jeho skandály jsou vyhlášené, byť je to možná divné, v Madridu by mohli požadovat reference u chilského soudu ještě předtím, než se vynese definitivní ortel.

Potyčka z minulé soboty, kdy před sebou Medel mával pistolí na plastové náboje a mladému řidiči vyhrožoval smrtí, nakonec skončila pouze nařízením soudce nepřibližovat se k dotyčné osobě na určitou vzdálenost, tudíž by něměla pošpinit jeho trestní rejstřík. Podobný příkaz byl ale na Medela uvalen již v roce 2008, kdy byl zažalován jistou ženou z týrání. Celý případ ale skončil v archívu, neboť zmíněná žena svoji žalobu vzala zpět a Medel se kromě nepřibližování musel podrobit psychologickým testům. V jeho repretoáru mezi nejprofláklejší kusy patří smrt osmnáctileté dívky, která se stala na mejdanu v Medelově bytě, kdy dívčina vypadla z okna v devátém patře. Podrobnosti vyšetřování nejsou známy, ale fotbalista za nic odsouzen nebyl, neboť v tu dobu připravoval v kuchyni občerstvení. 

Stejně tak za automobilovou nehodu, kdy řídil pravděpodobně bez řidičského oprávnění, zřejmě chilský záložník obviněn nebyl. „Ve Španělsku je řízení bez řidičského oprávnění trestné, ale nevíme, jestli v Chile to není pouhý přestupek“, tvrdí Adam. Bitky na diskotékách, výhružky, noční pařby...to jsou jen drobnosti, které zákon nepřekračují a tudíž by proces získání španělského občanství neměly nijak brzdit. Ovšem sám Medel si svým chováním výrazně koleduje o to, že jeho žádost může být lehce vložena do skartovačky úředníka a Garyho hodnota na trhu rázem prudce klesne. 


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace