Messidependencia. Jak moc je Barcelona výsledkově závislá na Messim?

Lionel Messi (© as.com)

Slovo Messidependencia je po další bodové ztrátě Barcelony hodně skloňované. Ale jak moc je skutečně katalánský klub výsledkově závislý na tom, jestli je na hřišti Lionel Messi?

S Argentincem v sestavě má Barcelona ve 646 zápasech bilanci 457 výher (70,7 %), 116 remíz (18 %) a 73 proher (11,3 %), zatímco ve 152 střetnutích bez něj je úspěšnost Blaugranas mírně horší - 99 výher (65,1 %), 25 remíz (16,4 %) a 28 porážek (18,5 %). Je však potřeba brát v úvahu, že mnoho utkání, do nichž Messi nezasáhl, bylo proti výrazně slabším soupeřům, například v Copě.

Ještě zajímavější je pohled na období pod vedením Ernesta Valverdeho. Trenér, který působí v Barceloně od začátku minulé sezóny, opomenul Messiho jméno celkem v 11 zápasech. Jen pět z nich skončilo vítězstvím, dalších pět remízou a jeden prohrou, čili úspěšnost výher je rázem pod 50 procenty, což už je výrazný rozdíl.

"Nemůžeme záviset na jednom hráči. Máme natolik kvalitní tým, že musí být silný v jakémkoliv složení, jako tomu bylo v Barceloně vždy. Je škoda, že jsme ztratili body, ale sezóna je ještě dlouhá," nechal se po domácí remíze s Athleticem slyšet samotný Messi.

Čísla však dokazují, že současná Barcelona zkrátka na Messim závislá je, a to poměrně výrazně. Nejen pokud jde o sbírání bodů, rovněž herní projev stojí a padá na tom, jestli se může opřít o umění 31leté opory.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace