Mistrovský gól v poslední minutě posledního zápasu. Legendy Realu Sociedad vzpomínají na první titul z roku 1981

Mistrovská jedenáctka Realu Sociedad (© marca.es)

Ve vitríně Realu Sociedad jsou dva poháry za ligové tituly - z ročníků 1980/1981 a 1981/1982. Na ten vůbec první v klubové historii zavzpomínaly dvě legendy - Alberto Gorriz a Jesús Mari Zamora.

Real Sociedad šel přesně před 39 lety do posledního 34. ligového kola (soutěž tehdy hrálo 18 klubů) s jednobodovým náskokem na Real Madrid a lepší vzájemnou bilancí. To znamenalo, že pokud by Bílý balet vyhrál ve Valladolidu (což se mu v souběžné hraném střetnutí povedlo poměrem 3-1), potřebuje Erreala na hřišti Sportingu Gijón alespoň remizovat.

Jenže hosté v závěru prohrávali 1-2 a historická chvíle se jim vzdalovala. Až se v poslední minutě dostal k míči obránce Gorriz, jehož nepovedená střela se proměnila v přihrávku, kterou zužitkoval Zamora. Propukly oslavy, ačkoliv ještě nebyl konec, na hřiště vběhli náhradníci, pár fanoušků i novináři, kteří si fotili hráče z bezprostřední blízkosti. "Já jsem vstřelil gól, který ale patřil celému týmu. Zasloužili jsme si to. Bylo to jedinečné, první titul v historii. A jakým způsobem! Chybělo jedenáct vteřin, přesně tolik času uběhlo od výkopu Sportingu do konečného hvizdu," vzpomíná střelec.

Gorriz, který rovněž strávil v Realu Sociedad celou profesionální kariéru a je s 599 odehranými mači klubovým rekordmanem, v nadsázce trvá na tom, že přihrávka na Zamoru byla chtěná: "Byla to skvělá přihrávka. V tu chvíli jsem vypadal jako Laudrup."

Klíčovou roli sehráli podle legend fanoušci, kterých se na tribuny stadionu El Molinón vypravilo ze San Sebastiánu 15 tisíc. "Věděli jsme, že je nesmíme zklamat, byla to obrovská zodpovědnost. Nikdy jsem necítil tolik emocí jako při oslavách," vypráví Zamora a Gorriz se přidává: "Myslím, že fanoušci sehráli klíčovou roli. Bylo to, jak kdybychom hráli doma. Hodně nám to pomohlo, i když přímo při zápase jsem to úplně nevnímal. Ale možná proto jsem šel gól slavit s fanoušky, což jsem obvykle nedělal."

Podívejte se na sestřih za zápasu (mistrovský gól v čase 6:50):

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace