Model letadla před Wandou připomíná důležitou část historie Atlética

Model letadla před Wandou (© marca.es)

Atlético na včerejším slavnostním aktu odhalilo model letadla, který zdobí prostor před stadionem Wanda Metropolitano.

Konkrétně jde o typ HA-200D Saeta, první proudové letadlo již neexistující španělské společnosti Hispano Aviación (zanikla v roce 1972), které představila v roce 1955.

Atlético (tehdy pod názvem Athletic Club de Madrid) přišlo během občanské války o řadu fotbalistů a potácelo se v problémech, které v roce 1939 vyřešilo sloučením s celkem Aviación Nacional. Ten byl složen z členů španělského letectva a marně se ucházel o místo v La Lize. Klub se přejmenoval na Athletic-Aviación de Madrid (v roce 1941 došlo ke změně na Atlético-Aviación de Madrid, neboť diktátor Franco zakázal používat cizojazyčné názvy), spojení trvalo až do roku 1947 a bylo nadmíru úspěšné. Atlético totiž v letech 1940 a 1941 získalo první dva ze svých 10 ligových titulů.

"Letadlo je připomínkou období, kdy náš klub procházel problémy. Chceme vyznamenat všechny, kteří byli jeho členy v letech 1939 až 1947, fantastickém období, během kterého jsme získali první dva ligové tituly. Každý fanoušek Atlética bude moci obdivovat tento krásný stroj, který je s klubem spojen a zůstane zde po mnoho let," uvedl prezident Atlética Enrique Cerezo.

Javier Salto ze španělského letectva připomněl, že mezi piloty je Atlético stále nejoblíbenějším týmem: "S křídly Saety ve znaku (který Atlético v daném období používalo) si Atlético došlo pro první dva tituly. V roce 1939 se spojili skvělí hráči z řad Los Colchoneros a pilotů a společně prožili dobrodružství, které trvalo až do roku 1947. I v dnešní době fandí většina pilotů Atléticu, je to náš klub. Mezi letectvem a Atlético pokračuje i po 80 letech spojení, které se vyznačuje prací, disciplínou, týmových duchem, přátelstvím a oddaností."


Letadlo před stadionem Wanda Metropolitano, na jehož přední části je dobový znak Athleticu-Aviación.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace