Monchiho teorie 70-30

Monchi (© marca.es)

Sportovní ředitel Sevilly Monchi využil karanténu k online přednáškám, ve kterých vysvětluje klíče k úspěšnému obchodování na přestupovém trhu.

Monchi patří mezi elitní muže na svém postu, dokáže kupovat hráče za málo peněz a následně je prodat za výrazně vyšší cenu. Jedenapadesátiletý činovník vyznává teorii 70-30.

"Když hledáme hráče, bereme do úvahy šest základních kritérií. Fyzičku, psychologii, technicko-taktickou připravenost, ekonomickou stránku, čas potřebný na adaptaci a budoucí zhodnocení. Fyzička naznačí, jestli se hráč hodí do našeho týmu. Například na základě počtu naběhaných kilometrů za zápas. Technicko-taktický profil je hodnocen písmeny od a do e. Áčko znamená, že ho musíme koupit, béčko je zajímavé, céčko hodné sledování, déčko nekoupíme a éčku v nadsázce říkám, že se má věnovat studiím. Za dvacet let jsem žádné éčko nekoupil. Pokud má hráč příliš céček, přestane nás zajímat. Pomáhají mi s tím moji spolupracovníci, jsou mýma očima. Psychologická stránka je nejdůležitější, ale také nejtěžší. Abyste hráče poznal, musíte s ním hrát. My nemůžeme žít po jeho boku, proto hledáme informace, kde se dá. Od rodiny, přátel, bývalého trenéra, spoluhráčů..." vysvětluje Monchi.

"V ekonomické stránce má sportovní ředitel největší zodpovědnost, protože musí znát hráčovu cenu na trhu. Aby se neztrácel čas, nejprve si přestupový trh nastudujeme, abychom věděli, jestli vůbec může být cena přijatelná. Čas potřebný na adaptaci označujeme jako princip Petera Pana. Ten říká, že každý hráč je schopen dosáhnout určité úrovně, ale po přestupu se na ni nemusí dostat. Bude hrát Diego Carlos v Seville stejně jako v Nantes? To musíme vědět. Jsou hráči, kteří se přizpůsobí novému prostředí a nárokům za den. Jiní za měsíc, další za rok a někteří nikdy."

Teorie 70-30 se týká celkového skládání týmu, souvisí tedy s šestým bodem - budoucím zhodnocením. "Musíme se snažit zachovat poměr 70-30. To znamená, že potřebujeme mít 30 % hráčů s okamžitou výkonností. Jako je Fernando (Reges) nebo ve své době Javi Navarro či Pablo Alfaro. Ale dalších 70 procent tvoří fotbalisté, kteří se mohou zhodnotit a to nejlepší mají teprve před sebou. To jsou případy Ocampose, Diega Carlose, Koundého, Jordána, Ólivera Torrese... Když máme sestavený definitivní seznam možných posil, sednu si s trenérem a probereme, na jaké pozice potřebuje hráče. To je zásadní moment."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace