Muntari, nebo Sissoko?

Sulley Ali Muntari (©google.com)

Real Sociedad už má jasno o svých prioritách na přestupovém trhu pro letošní léto. Rychlý záložník, dynamický, silný, který dokáže „navázat komunikaci” s hráči vepředu, ihned jak mužstvo získá balón. Takhle nějak by mohl vypadat inzerát, který vedení Realu vložilo do fotbalové seznamky do rubriky „hledá se”. A už si dokonce nějaké oblíbence našlo. Sulley Muntari a Momo Sissoko přesně odpovídají profilu hráče, který v Donostii nový trenér Philippe Montanier postrádá a hledá.

Trenérský tým je spokojen s úrovní klasických středních záložníků a na tenhle post nikoho angažovat nechce. Už několik měsíců se z klubových kanceláří stadionu Anoeta ozývá, že tahle pozice je dobře zajištěna ať už hráči prvního týmu (Markel Bergara, Elustondo, Illaramendi), nebo z rezervy (Ros, Albistegi, Hervías). Tudíž strategická posila letošního léta bude středopolař naprosto odlišného střihu, než to, co se ve fotbalovém světě obvykle nazývá pivot.

Montanier se domnívá, že žáložníci, které má ve svém kádru pojí vesměs stejné charakteristiky, snad kromě Zurutuzy. Jsou to fotbalisté, kteří dokáží obstojně ovládnout prostor, s dobrou kopací technikou, jenže přeci jen trochu ve stylu „diesel”, tedy líným rozjezdem a s tendencí zpomalovat hru. Podle francouzského odborníka jeho halvům chybí rychlost a nespoutanost uprostřed hřiště. Proto chce záložníka výše zmíněných vlastností aby nemusel spoléhat výlučně na schopnosti přejít přes hráče u postranní čáry v případě Xabi Prieta na pravé straně a Griezmanna na druhé. Nová posila by podle Montanierových představ měla nastupovat právě před pivotem v doprovodu dalšího kolegy, jímž by mohl být Zurutuza. Právě Zurutuza by ale měl výrazně zvednout svoje „atletické” výkony, neboť prozatím ze sebe nevydává veškerý fyzický potenciál, který v něm dříme. A tihle dva parťáci to budou hodně potřebovat v náročném stylu, který jim nový kouč chce naordinovat.

Jak Sulley Muntari, tak i Momo Sissoko (plus ještě další dva borci z francouzské Ligue 1, kteří figurují na seznamu posil jako rezervní plán) perfektně zapadají do požadavků, které si Montanier vysnil a které v Realu Sociedad několik let nazpátek plnil Portugalec Oceano. Francouzský stratég je zastáncem útočného rozestavení 4-3-3, s jedním hrotem a dvěma rozevřenými křídly. Podle něj je ale v mužstvu příliš hráčů, mezi jejichž přednosti rychlost rozhodně nepatří, což ho zbavuje možnosti pozměnit průběh zápasu pomocí střídání. Snad jen Zurutuza, Griezmann a Sarpong mohou být ušetřeni tohoto zaškatulkování. Montanier klade obzvláště velký důraz na rychlost a změnu rytmu a mužstvo by se tomu mělo přizpůsobit ještě před startem náročné sezóny.

Real Sociedad již nějaký čas pracuje na příchodu hráče, který by střed pole srovnal do latě. Ovšem kvůli přehnaným částkám, které jejich chlebodárci a samotní hráči požadují, se jedná o transakce velmi komplikované. Přestože Inter koupil Muntariho před dvěma roky za čtrnáct milionů a Juventus v lednu 2008 Sissoka za jedenáct, realita fotbalového trhu hlásí, že jejich cena je v současnosti mnohem nižší. Real to ví a taktéž Italové moc dobře ví, že v San Sebastiánu nejsou žádní troubové. Podle jmen a toho, jaká je jejich cena na trhu a situace v klubové pokladně se zdá, že si takováhle esa klub z Gipuzkoy nemůže dovolit. Jenže vedení klubu podepsalo dobrou smlouvu na televizní práva, která vstoupí v platnost za dva roky a to do trezoru nějaká ta eura přivane (to za předpokladu, že Real nespadne). Pochopitelně se nemůže pustit do nějaké finanční přebíjené, čára, kterou klub nesmí přešlápnout je pevně stanovena. Aby mohl na Anoetě nastoupit Muntari, nebo Sissoko budou hodně důežitá i jednání s italskými protivníky ohledně splátkového kalendáře, který dovolí skromnému klubu jakým Real je, čelit tak finančně náročné operaci. Jak to tak vypadá, asi to ještě nějaký ten týden potrvá, než se příznivci txuri-urdin budou moci pyšnit s tak zvučnou posilou. Nebo se jí nakonec vůbec nedočkají?


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace