Navas míří do středu

Jesús Navas (© as.com)

„Čas, který mi Míchel věnoval v posledních týdnech, mi hodně prospěl. Je to trenér, od nějž se učíte každý den a jsem přesvědčen, že jeho zkušenosti mi pomohou zlepšit se jako fotbalista“. Jesús Navas, záložník Sevilly, jenž obvykle nebývá příliš výřečný, připustil, že se v jeho komplikované hlavě od příchodu nového kouče cosi změnilo. Ona prohlášení, která vypustil z úst po utkání ve Valencii, v němž dal gól, na další přihrál a motal hlavu Francouzi Mathiemu, tomu nasvědčují. Míchel vyhrál první bitvu. Podařilo se mu mentálně naladit pro mužstvo veledůležitého hráče, jehož studený motor začal po odvolání Marcelina Garcíi Torala nabírat na otáčkách.

Již při své prezentaci, jakožto nový lodivod andaluzkého, klubu Míchel vyjádřil jako jednu z hlavních priorit zvednout výkonnost Jesúse Navase. Ne že by probíhající sezóna byla z jeho strany vyloženě špatná. Kupříkladu 181 centrů do šestnáctky, nejlepší  cifra mezi všemi prvoligovými hráči, ukazují na jeho horečnatou píli v tomto ohledu. Míchel si však hned začal lámat hlavu nad tím, aby tato aktivita přinášela větší prospěch nejen týmu, ale i samotnému fotbalistovi, který se v následujících týdnech bude snažit, aby ho Vicente del Bosque zařadil do konečné nominace na EURO v Polsku a na Ukrajině. 

„Navas má spoustu předností, ale měl by si je umět uspořádat. Musí se mnohem víc zapojovat do hry“, na rovinu vyklopil Míchel dva dny před duelem na Mestalle. Nebyla jediná tréninková jednotka, na níž by jeden s druhým nevedli několikaminutovou konverzaci. Motivuje ho, hýčká, dává rady. Nakonec kdo jiný by to měl být, než právě Míchel, jenž strávil na pravé straně hřiště v Realu Madrid 22 let a ve španělské reprezentaci bojoval od roku 1985 do roku 1992, včetně dvou světových šampionátů. 

Míchel posílil některé detaily Navasovy hry. Nabádá ho třeba, když to bude možné, aby zpracování přihrávek orientoval spíše směrem do středu hřiště, namísto ke kraji, kde se jeho hra často utápí vzhledem k důslednému pokrytí protivníkem. Míchel si přeje, aby Navas dokázal opustit křídelní prostory a pohyboval se v prostorách blíže středu pole a dostával se tak do lepší pozice ke vstřelení branky. Trenérský tým s Navasem rovněž dře na vylepšení střely levačkou po zaseknutí směrem dovnitř. V následujících zápasech tak nebude nic divného vidět Navase operovat uprostřed hřiště, za útočníkem, nebo dokonce nalevo, kdy se po kličce v rychlosti prodere do vápna. 

„Pro nás je to útočník a může hrát v jakémkoliv prostoru vepředu“, upozorňuje Míchel. „Trenér mi řekl, že když nemůžu zaútočit po lajně, musím se víc zapojovat s hráči uprostřed“, potvrzuje samotný hráč, jenž zažívá nejlepší okamžiky letošní sezóny. A čísla dávají Míchelovi zapravdu. V posledních dvou vítězných duelech, proti Osasuně a Valencii, zaznamenal Navas dvě asistence a jeden gól. Jeho střely jsou navíc mnohem přesnější. Dvě ze tří, které vypustil proti Osasuně, šly na bránu a jedna ze dvou, které zkusil proti Valenci, skončila v síti. Krajní záložník, jehož nejlepší střelecký záznam je z let 2008, 2009 a 2010, kdy skóroval čtyřikrát, má letos na svém kontě již tři branky a čtrnáct duelů před sebou, aby si vytvořil osobní střelecký rekord. A dorazil na EURO v nejlepší možné formě. 


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace