Nebe a dudy v útoku Deportiva

Nélson Oliveira (© riazor.org)

Propastný rozdíl zdá se dělí v tuto chvíli jediné dva hroty, které má pod palcem Fernando Vázquez, nový kouč Deportiva La Coruña: Rikiho a Nélsona Oliveiru. Nebe a dudy v přední linii galicijského klubu. Rodák z Madridu na vrcholu poté, co v sobotu vstřelil Realu Madrid svůj desátý ligový gól sezóny a Portugalec na hony vzdálený fotbalistovi, který na začátku ligového ročníku u odborníků vyčaroval uznalé kývání hlavou. "Musíme ho co nejdřív nastartovat, protože je pro nás hrozně důležitý", přeje si nejlepší střelec Deportiva letošní, prozatím zpackané sezóny. Hájí svého spoluhráče, protože "potřebuje podporu od všech", aby odhalil svoji lepší tvář.

Riki prochází pravděpodobně svou nejlepší sezónou mezi elitou, a to nejen díky deseti nasázeným brankám, což je jeho nejlepší výkon v Primera División, ale rovněž i pro to, jak pracuje pro tým, jak dokáže vytvářet spoluhráčům volné prostory na hřišti. nakonec se mu vyhýbají i zranění, což byla vždycky jeho černá můra. Pětadvacet utkání v základu to jen potvrzují. Pokaždé hrál od začátku, narozdíl od Oliveiry, jenž do ligových zápasů naskakuje výhradně z lavičky. Riki se domnívá, že "Nélson má obrovský potenciál", ale zároveň připomíná, že není zrovna jednoduché zářit, když naskakujete na hřiště z lavičky náhradníků.

"Každý člověk má určitou povahu a ve fotbalovém světě dělá důvěra strašně moc. On nehrál ani jedno utkání v základní sestavě a potřebuje podporu všech ostatních, abychom mohli vidět lepšího Nélsona a aby nám mohl pomoci k dosažení našeho cíle. Nikdo nepochybuje o jeho kvalitách. Musíme mu mezi sebou pomoci", opakuje fotbalista, jenž hraje v Deportivu už sedmou sezónu a zažívá naprosto odlišnou situaci, než mladý Portugalec. "Když člověk hraje a dává góly, posílí ho to".

Oliveira v devatenácti zápasech do nichž nastoupil, vsítil pouhé dva góly. Střelecky se ukázal hned v úvodním ligovém klání proti Osasuně a o tři kola později znovu zavěsil proti Granadě. To se psalo 16.září 2012 Od té doby sucho jak na poušti. Navíc když se cítil nejlépe, zastavilo ho na půl druhého měsíce zranění a dodneška  nenašel svěžest, která ho zdobila v úvodu ligové soutěže. 

Přestože je asi Nélsonova psychika na bodě mrazu a zdánlivě mu schází motivace, může počítat s podporou nejen Rikiho, ale i kouče Fernanda Vázqueze. "Sázím na něj. Je to velmi dobrý fotbalista. Už je dlouhou dobu náhradník a možná potřebuje hrát v základní sestavě", potvrdil lodivod, ještě rozhicovaný po porážce od Realu Madrid. "Musíme to prostudovat", naznačil ohledně jeho eventuální účasti v elitní jedenáctce. Jenže najít mu místo mezi vyvolenými nebude nikterak snadné. Riki v této formě v sestavě chybět jednoznačně nemůže, takže flek by se pro něj našel jedině v případě, že by Vázquez zvolil rozestavení se dvěma útočníky. To ale není příliš pravděpodobná varianta. A zvlášť když Juan Carlos Valerón v sobotu na podhrotu proti Bílému baletu rozhodně nepřipomínal fotbalistu, jenž je pomalu na sklonku své kariéry. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace