Nečekané komplikace

Hráči Celty v dresech od čínské firmy (© elpais.com)

Vzdálenost mezi Španělskem a Čínou činí zhruba devět tisíc kilometrů. A právě takhle daleko jsou v tuto chvíli některé španělské kluby od své nové sportovní výstroje pro sezónu 2012-13. Důvodem je, že dodavatel dresů, čínská firma Li-Ning minulý týden oznámila, že španělská filiálka spadla do konkurzu a z toho důvodu nemůže zásobit dotčené kluby požadovaným materiálem.

Ve fotbalové branži jsou tímto problémem zasaženy Celta Vigo, Zaragoza, Las Palmas a Recreativo Huelva. V tušení nějakého problému se těsně před oznámením krachu z platného kontraktu vyvázali Sevilla s Espanyolem. V teoretickém ohrožení by dokonce mohla být i španělská basketbalová reprezentace před blížící se olympiádou. Jenže naštěstí pro ni má smlouvu s centrálou v Číně a ne se španělskou pobočkou. Jenže smlouvy podepsané s Li-Ning na Pyrenejském poloostrově vpádem konkurzního správce pozbyly platnost. Čínská fabrika sice dál chrlí mraky dresů, ovšem jelikož ze Španělska nepřicházejí peníze, neodletí na adresy klubů ani toužebně očekávaná zásilka. 

Druholigový klub z Las Palmas tak nemá na vybranou a novou sezónu odstartuje se starou sadou dresů od firmy KS. Klub z Kanárských ostrovů je jedním z těch, kteří se rozmýšleli dojet si pro zásilku z Činy „osobně“. „Určitě by to bylo rentabilní, kdybychom věděli, že zboží bude vyrobeno“, říká Patricio Viňayo, generální ředitel klubu. „Nicméně tenhle nápad příliš nepřesvědčil klubového prezidenta, protože bychom riskovali značnou finanční částku našeho rozpočtu, která by se nám nemusela vrátit“, objasnil na klubovém webu. Z vedení klubu prohlašují, že zcela jistě odehrají „první ligové zápasy s dresy z minulé sezóny, protože vyřízení objednávky trvá 60 až 70 dní“. 

Ani Zaragoza si nevyzkoušela nové dresy od Li-Ning. Klub z Aragónie ukončil svůj kontrakt s Adidasem minulou sezónu a pro tu novou, která se rozjede v srpnu, podepsali tříletou úmluvu právě s asijským výrobcem. Teď budou muset rychlostí blesku shánět dodavatele nového. V klubu se dokonce mluví i o možnosti „koupit nové vybavení“, ovšem bez nějakých bližších podrobností. Podobně je na tom i Recreativo Huelva, které však kromě fotbaové sekce musí zásobit i jiné sporty, kupříkladu badminton. V Celtě zvolili jinou cestu. Zkontaktovali se s centrálou v Číně a prozatím neplánují změnu dodavatele. Snahou je dosáhnout toho, aby od tamtud jiná firma distribuovala požadovaný artikl. Ale jak to dopadne, to se teprve uvidí.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace