Nejsem Messi

Diego Buonanotte (© google.es)

Argentinský záložník Diego Buonanotte přišel v létě do Málagy s velkými plány a kufry plnými iluzí. Je leden a mladý jihoameričan má za sebou půlrok, jenž by radši ze svých vzpomínek vymazal.

Před půl rokem jste do místních médií prohlásil, že evropský fotbal vám vzhledem k vašim fyzickým dispozicím bude vyhovovat. Jak se na to díváte po půl roce? Jste spokojen se svojí adaptací?

Ne, protože jsem prakticky nehrál. Přišel jsem sem, abych se prosadli, ale bohužel jsem nedostal tolik příležitostí. Trenér mi svého času říkal, že musím umět čekat na svoji šanci a abych dobře trénoval. Je to on, kdo rozhoduje a já to musím respektovat. Jediné, co mohu říct, že na každém tréninku, nebo když dostanu příležitost v zápase, vypustím duši. Naštěstí se mi povedlo dát i gól a to je hodně důležité. Chtěl bych v tomhle směru pokračovat. Hrát dobře, abych se v Málaze prosadil a vrátil tak přízeň fanouškům, kteří mě podporují.

Jak rozdílné jsou tréninky ve Španělsku?

Záleží na každém trenérovi. Měl jsem to štěstí trénovat v River Plate pod Simeonem, který používal evropské metody. Takže jsem věděl jak se tady trénuje. Logicky se tady hraje a přemýšlí mnohem rychleji. V Argentině je všechno pomalejší a hraje se víc do šířky. Rovněž kvalita hráčů je tady odlišná. Nutí vás to hrát na jeden, dva doteky a méně kličkovat. Postupně jsem víc a víc navyklý a jsem připravený hrát.

Je ve Španělsku rovněž odlišná hra bez balónu?

Ano. Hrál jsem na levé straně a musím se vracet mnohem víc dozadu, abych pomohl znovu získat míč. To jsem nikdy nehrál. V Argentině jsem sice hrál na této straně, ale spíš jako útočník.

Když nastupujete na hřiště na posledních pár minut, asi musíte cítit zvláštní neklid, neboť určitě chcete během tak kratičké doby stihnout hodně moc věcí?

Nejsem Messi, abych toho stihl tolik za deset minut. Musím naskočit a přispět tím, co potřebuje mužstvo v ten daný moment. Když musím běhat a bránit, tak to prostě dělat budu. Nemůžu začít kličkovat obejít osm hráčů a dát gól. To je nemožné. 

Domníváte se, že bude muset hodně zlepšit svoji hru, aby jste se usadil v základní jedenáctce Málagy?

Na to je těžké odpovědět. Člověk, aby něco ukázal, musí hrát. Potřebujeme to všichni, abychom ukázali, na jaké úrovni se nacházíme. Není to spravedlivé, že když dostanu příležitost a neodvedu maximální výkon, příští zápas již nemusím hrát. Je potřeba důvěra.

Vadily vám spekulace ohledně vašeho odchodu na hostování?

Ne. Četl jsem spoustu článků, ale není na tom moc pravdy. Tady ani Pellegrini, ani z vedení mi nikdo nic neřekl. A oni by měli být ti první, kdo mi něco řeknou, nebo ne?

V onom letním rozhovoru jste rovněž říkal, že jste specialista na trestné kopy. To jste potvrdil v poháru proti Getafe. Jeden pokus a hned gól.

Ano. Neměl jsem víc příležitostí. Děkuji bohu, protože díky němu ten míč spadl do brány a zajistil náš postup. Ten gól byl pro mne strašně důležitý. V tom zápase měl do hry nastoupit Jesús Gámez a já bych znovu vyšel na prázdno. Jenže bylo potřeba ofenzivní střídání (Getafe otočilo skóre na 1:2) a během osmi minut jsem svoji šanci využil. 

Jaké naděje dáváte Málaze v odvetě proti Realu Madrid?

Odehráli jsme mimořádnou první půlku a všechno je otevřené. Všimli jsme si, že je můžeme překonat. V odvetě se musíme snažit dát gól. Fanoušci nás budou ohromně podporovat a měli bychom být koncentrovaní po celých devadesát minut, abychom tu sérii zvládli. 

Může být velmi dobrý výkon na Bernabéu jakýsi bod zlomu ve smyslu zlepšení?

Musíme si vzít tohle utkání jako vzorový příklad. Je pravda, že ne všichni soupeři vytváří stejnou motivaci jako Real Madrid, ale musíme takhle na hřiště nastupovat pokaždé. Pak pochopitelně přijdou i lepší výsledky. 

Povězte nám něco o způsobu práce trenéra Simeoneho, nového kouče příštího soupeře, Atlética Madrid, pod nímž jste byl v River Plate osm měsíců.

Každodenně vyžaduje po hráčích maximum. Zcela určitě bude po svém mužstvo chtít, aby hrálo hodně přímočaře a napadalo hodně vepředu. Bude se snažit, aby po celou dobu útočilo a vštípit mu svoji mentalitu. Nemyslím si, že by tuhle filozofii nějak změnil. My musíme hrát tak, jako první půlku proti Realu.

Dalším vaším dorým známým je kolumbijský útočník Falcao, jenž rovněž zítra na La Rosaledu přijede...

Ano. Je to útočník, kterého je třeba neustále hlídat. Skvělý střelec. Je schopen dát gól v kterémkoliv okamžiku. 

Na sociálních sítích sdělujete své nadšení z klimatu, které je v Málaze.

Ano. Je to skvělé město pro život. Lidi jsou rovněž ideální. Teď už mi jen chybí, abych hrál. Pak to bude kompletní. 

V Argentině rovněž oslavují svátky Tří králů?

Ano.

Co byste si tedy přál?

Možnost hrát, důvěru trenéra, abych mohl fanouškům vrátit jejich náklonnost.

Gól Buonanotteho proti Getafe v šestnáctifinále Copa del Rey:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace