Nejvíce věří trenérům Osasuna, nejméně Racing

José Luis Mendilibar (vlevo) má v Osasuně důvěru, kterou by jinde hledal marně (© as.com)

Osasuna se od začátku 21. století drží v nejvyšší soutěži. Dvanáct sezón v řadě, k tomu účast v pohárové Evropě či finále Copy. Je to náhoda?

Samozřejmě, že štěstí se k Rojillos několikrát přiklonilo, velkou roli ale hraje i důvěra v trenéry. Od roku 2000 jich totiž pamplonský celek vystřídal pouze pět, což je nejméně ze všech současných účastníků Primery. Pokud chce kouč čas a prostor, najde je v Osasuně.

Na opačném konci této statistiky je Racing, kde jsou trenérský rošády na denním pořádku. Během dvanácti let se na lavičce Kantábrijců vystřídalo hned dvaadvacet jmen. A v několika případech došlo i na pořádně bizarní situace.

Například když klub v červnu 2006 angažoval Juana Ramóna Lópeze Cara, který však neodkoučoval ani zápas, protože krátce poté nastoupil do čela Racingu Francisco Pernía, jehož představy o trenérovi byly odlišné, Lópeze Cara proto v červenci vyhodil.

Nebo když byl nástupcem Manola Preciada jmenován Ángel Viadero, tehdejší lodivod béčka, který se tou dobou nacházel v Portugalsku, kde sledoval možné posily. Když se o několik dní později vrátil do Španělska, bylo mu oznámeno, že novým koučem není on, ale Nando Yosu, jenž byl do funkce mezitím dosazen.

Rekordmany jsou však Rayo Vallecano a Atlético. V Rayu se během necelého roku v sezóně 2002/2003 vystřídalo hned pět trenérů, stejné bláznoství předvedlo Atlético v sezóně 2000/2001.

Dalším zajímavým příkladem je Getafe, které mění kouče prakticky každý sezónu. Důvody jsou různé, často jde však o nutnost, neboť muže z modré lavičky zlákají lepší nabídky. Pouze Míchel a Schuster vydrželi déle než rok.

Barcelona naopak nedělá změny ráda, hned po Osasuně má společně se Sevillou druhý nejnižší počet rošád na lavičce, a to osm. Konkurenční Real Madrid ohlásil pohyb na lavičce celkem jedenáctkrát. 

V současné Primeře nejdéle slouží na jednom místě Pep Guardiola (Barcelona), Unai Emery (Valencia) a Mauricio Pochettino (Espanyol), kteří nastoupili do funkce v sezóně 2008/2009. Molina, Fabri, Juanjo González či Tejada naopak sledovali, jak jejich první job mezi elitou dopadl vyhazovem. Kdyby dostali příležitost v Osasuně, možná by se dočkali větší trpělivosti...

Trenérské rošády v Primeře:

Klub Počet trenérů od roku 2000
Racing 22
Granada 19
Betis 17
Rayo Vallecano 16
Mallorca 16
Levante 16
Atlético 16
Zaragoza 16
Real Sociedad 14
Getafe 13
Málaga 13
Espanyol 11
Real Madrid 11
Villarreal 10
Sporting 10
Valencia 9
Athletic 9
Barcelona 8
Sevilla 8
Osasuna 5

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace