Neymar, Pelé a další se zastávají Vinicia

Vinicius Jr slaví vstřelenou branku

Útočník Bílého baletu, Vinicius, je v posledních dnech terčem rasistických urážek a dokonce mu bylo vyhrožováno, že by se pro sv vlastní dobro měl vzdát své tradiční oslavy vstřelení branky v podobě tanečku u rohového praporku. Brazilského reprezentanta se proto veřejně zastalo vedení Realu Madrid, ale také fotbalové legendy Neymar nebo Pelé.

Vinicius Jr má za sebou výtečný vstup do sezóny poté, co tu předchozí zakončil vítěznou brankou Realu ve finále Ligy mistrů. Po jeho konci si dokonce oslavný taneček s brazilským útočníkem vystřihl také trenér Carlo Ancelotti. A ani v letošní sezóně se Vinicius svého zvyku nevzdal a dál téměř každou branku slaví tancem samby.

Před nedělním derby mezi městskými rivaly Realem a Atléticem, v televizním pořadu El Chiringuito, komentáře na adresu brazilského útočníka zašly až příliš daleko a rasistické poznámky vyvolaly reakci útočníka Realu Madrid, který se na sociálních sítítch rozhodl situaci okomentovat.

Vinicius Jr má ve zvyku oslavovat branky tancem, činí tak i v národním týmu, ale jeho projev radosti dráždí některé jedince, které je považují za provokaci. Jedním z těch, na které brazilská samba působí jako červený hadr před očima býka, je záložník Atlética Madrid a jeho kapitán, Koké. Ten byl osobou, která jako hodila kámen jako první, když před vypjatým derby varoval Vinicia, aby si odpustil svou tradiční oslavu branky, protože v opačném případě nastanou velké problémy.

V pořadu El Chiringuito se ovšem o spuštění laviny nenávistných komentářů i následné vlny solidarity s brazilským útočníkem postaral Pedro Bravo, prezident španělské asociace hráčských agentů poté, co před televizními kamerami vypustil do světa zavrženíhodné prohlášení. „Ve španělské lize je potřeba respektovat soupeře. A pokud chcete tancovat sambu, jděte na nějaký sambadrom v Brazílii. Tady musíte respektovat své kolegy profesionály a přestat si hrát na opici.“

Hráč se s rasistickým přirovnáním k opici na základě barvy pleti rozhodl vyrovnat po svém a na sociálních sítích zveřejnil osobní zpověď. „Dokud bude barva pleti důležitější než jas očí, bude pokračovat válka. Mám tu větu vytetovanou na těle a tuto myšlenku nosím trvale v hlavě. Je to postoj a filosofie, kterou se snažím uplatňovat ve svém životě. Říká se, že štěstí je otravné. Štěstí černošského Brazilce, který vyhrál v Evropě, je mnohem nepříjemnější. Ale moje touha po vítězství, můj úsměv a jiskra v mým očích jsou mnohem větší. Ani si to nedokážete představit. Stal jsem se obětí xenofobie a rasismu v jednom prohlášení. Nic z toho ale nezačalo včera.“

Před několika týdny začali lidé komentovat můj tanec. Tanec, který ale můj není. Je Ronaldinha, Neymara, Paqueta, Griezmann, Félixe, Matheuse Cunhy. Je brazilských funkových umělců a tanečníků samby, zpěváků, černých Američanů. Je to tanec na oslavu kulturní rozmanitosti světa, přijměte ji, respektujte ji. Nehodlám v ní přestat.

Pocházím ze země, ve které panuje velká chudoba, kde lidé nemají přístup ke vzdělání a v mnoha případech ani jídlo na stole. Obvykle se nesnažím veřejně vyvracet kritiku, útočí na mne a já mlčím. Chválí mne a také mlčím, jen pracuji. Na hřišti i mimo něj. Chci, aby další generace byly připraveny, stejně jako já, bojovat proti rasistům a xenofobům. Vždy se snažím být profesionálem a příkladným občanem, ale to nefunguje. Není to trend na internetu. Scénář vždy končí stejnými slovy „špatně jste mě pochopil“, ale já Vám opakuji rasisté, že nepřestanu tančit. Ani na Sambadromu, ani na Bernabeu nebo kdekoliv jinde.

S Viniciovými slovy se ztotožnili hráči světového formátu i legendy fotbalu. „Fotbal je radost, je to tanec, opravdová party. Ačkoliv rasismus stále existuje, nedovolíme mu, aby nás zastavil v tom, abychom se dále usmívali,“ napsal na twitter trojnásobný Mistr světa, Pelé.

Vinicia se zastal také reprezentační spoluhráč Neymar. „Dribluj, tancuj a buď sám sebou. Šťastný takový, jaký jsi. Jdi do toho chlapče, příští gól si zase zatančíme,“ napsal pod fotografii, na které dvojice společně oslavuje branku v národním týmu. Politování hodné komentáře na adresu hráče odsoudilo také vedení klubu Realu Madrid v prohlášení, v němž vyjádřilo svou náklonost a podporu Viniciovi, a hodlá podniknout právní kroky proti každému, kdo bude mít další rasistické poznámky.

Více informací o Realu Madrid najdete na BilyBalet.cz

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace