Nezávislé Katalánsko? Barcelona by zůstala v La Lize, tvrdí Rosell

Katalánci chtějí nezávislost. Co by to znamenalo pro Barcelonu? (© as.com)

Dva miliony lidí vyšly v úterý do ulic Barcelony, aby pochodovaly za nezávislost Katalánska. Pokud by se jim přání splnilo, jaký by byl osud FC Barcelony?

Katalánští sportovci získali téměř polovinu ze všech španělských medailí na nedávné olympiádě, také jádro fotbalové reprezentace tvoří právě fotbalisté z tohoto regionu. Není proto divu, že politici by rádi viděli vlastní soutěže. Pro Barcelonu by to však znamenalo výrazné snížení příjmů, neboť by nehostila Valencii, Atlético či Sevillu, ale Espanyol, Gironu, Lleidu nebo Sabadell, tedy týmy s výrazně nižším sportovním i ekonomickým potenciálem. La Liga by zároveň přišla o slavné El Clásico, což je pro mnohé nemyslitelné.

Druhou možností je, že by Barcelona byla přeřazena do francouzské ligy. Ke stejnému kroku sáhlo před mnoha lety Monaco. Utkání proti Marseille, PSG nebo Lyonu by byly po všech směrech atraktivnější než souboje v rámci Katalánska.

Poslední a zároveň nejpravděpodobnější a pro všechny strany nejvýhodnější variantou by bylo zachování současného stavu, tedy s Barcelonou jako členem LFP (Ligy profesionálního fotbalu). Ve španělské lize by Blaugranas působili jako pozvaný host.

Současný prezident klubu Sandro Rosell má jasno. Právě poslední možnost je tou, která by byla zvolena: "Pokud by Katalánsko získalo nezávislost, nepochybuji o tom, že by Barcelona i nadále hrála La Ligu. Všichni mohou být v klidu, zápasy mezi Barcelonou a Realem Madrid by zůstaly."

"My všichni, kteří jsme se pochodu zúčastnili, na to jsme hrdí. Musíme pokračovat i nadále. Barcelona by mohla hrát ligu, která by se jí více líbila. Myslím, že není pochyb o tom, že by to byla ta španělská. Stále bychom hráli proti obvyklým soupeřům," přidává se ekonomický viceprezident Barcelony Josep María Bartomeu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace