Nižší liga, stejná vášeň. Jak bývalí hráči La Ligy vnímají působení v neprofesionálních soutěžích?

Esteban Granero (© marca.es)

Řada fotbalistů chce i po ukončení kariéry zůstat ve spojení s milovaným sportem a zamíří do nižších soutěží.

Jak ale hráči, kteří byli zvyklí na luxusní zázemí La Ligy a každotýdenní souboje o důležité body před plnými tribunami moderních stadionů, vnímají působení v ligách, které nejsou profesionální?

"Každý hráč nejvyšší soutěže najde motivaci i v nižších ligách. Je to otázka soutěživosti, které se mezi elitou očekává. Navíc každý hráč, který by v neprofesionálních soutěžích nehrál na 100 procent, by byl horší než ostatní," říká Esteban Granero, jenž zažil slavné večery s Realem Madrid, ale dnes bojuje s Marbellou o záchranu v Segundě B.

Na stejné úrovni kope i nedávná opora Eibaru Charles, a to za Pontevedru: "Jako host jsem se koupal ve vířivce na Wandě (stadion Atlética Madrid) a teď se převlíkám na ulici a sprchuji na místech, kde ani neteče teplá voda. Mnozí mě v létě označovali za blázna, ale já tento klub miluji."

Borja Viquera vstřelil za Athletic gól v Evropské lize, nyní ho čeká zápas proti rezervě Lvů v dresu "jeho" Realu Unión: "To je život. Jsem v Realu Unión šťastný, budeme bojovat o postup mezi profíky." Jeho kamarádi mu často připomínají moment, kdy obehrál Sergia Ramose patičkou, což vyvolalo vzteklou reakci José Mourinha. Portugalec naštvaně hodil lahví. Viguera ale vzpomíná i na jiné momenty: "Po utkání proti Bordeaux jsem požádal Toulalana o dres a on odmítl. Cestoval jsem ve VIP třídě na zápasy Ligy mistrů, teď se pohybuji v jiném světě. Ale jsem šťastný a nastupuji se stejným odhodláním."

Do Segundy by rád postoupil také Jaime Gavilán se Sanse: "Tady jsme jako rodina. Není to fráze, ale skutečnost. Užil jsem si působení v Getafe i Valencii, ale postoupit v 36 letech do Segundy, to by byla ta největší věc."

Josico, opora neúspěšnějšího Villarrealu historie, se dal na trénování. V 46 letech se snaží udržet celek Socuéllamos v Segundě B. "Vyměnil jsem hymnu Ligy mistrů v semifinále za urážky od fanoušků na stadionech Segundy B. To je život, ale nová práce mě baví."

Atlético Sanluqueño je novým fotbalovým domovem Dani Güizy. Bývalý reprezentant a vítěz trofeje Pichichi pro nejlepšího střelce Primery je v klubu zbožňován, jak vypráví spoluhráč Diego Cervero: "Dani je úžasný. Přichází první a odchází poslední. Nechlubí se svými úspěchy. Klidně přijde do kabiny dříve, aby nám udělal snídani."

Diego Armenteros zakotvil v regionální lize Preferente, což bere s nadhledem: "Xaviho jsem otrávil na Camp Nou a teď hraji zadarmo v Preferente, platí mi jen cestu a diety."

Ferrán Corominas, který vyhrál Copu a s Espanyolem si zahrál finále Evropské ligy, nachází v neprofesionálním fotbale i nevýhodu: "Na mnoho hřištích je umělý trávník, což - protože jsme už přece jen starší - znamená, že potřebujeme více času na rekonvalescenci. Život je plný frází, jedna z nich platí - mohu být blíže rodině."

Bývalí hráči La Ligy, kteří působí v nižších soutěžích (pod jménem současný klub a soutěž, čísla v kruzích - počet zápasů (modře) a gólů (fialově) v Primeře/Segundě):

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace