O Guerru bude zájem

Javi Guerra (©goal.com)

Dobří útočníci nejsou jenom v Primera División. Najdeme je totiž i o patro níže. Velkou pozornost v právě probíhající sezóně Ligy Adelante poutají například Álex Geijo v Granadě, nebo Rubén Castro v Betisu. Je tu ale ještě jeden ostrostřelec, o kterého bude během prázdninového přestupního okna asi pořádný zájem. Není jím nikdo jiný než Javi Guerra, útočník Realu Valladolid.

Na kontě má už velmi pěkných devatenáct branek (a ani jednu nedal z penalty). Pro Valladolid to jsou navíc hrozně důležité branky, neboť hned v jedenácti případech svou přesnou trefou otevřel skóre zápasu. A to se pak mančaftu hraje vskutku mnohem lépe a góly mají jinou váhu, než když by pět minut před koncem snižoval na 1:5. Javi Guerra je pro Valladolid prostě klíčový. Je mu devětadvacet let a právě se zřejmě nachází na vrcholu své fotbalové kariéry. Bez něj by zřejmě pucelanos bojovali o holý druholigový život.

V létě o něj bude pořádně lítý boj. Zcela určitě. Zálusk si na něj dělá nejen Málaga, která projevila zájem už v lednu. Nedávno se v tisku objevil třeba zájem madridského Getafe. Velkým problémem ale budou, tak jak je to v poslední době ve španělském fotbale běžné (a nejen tam), samozřejmě finance. Javi Guerra má totiž výkupní klauzuli ze smlouvy, která mu skončí v létě roku 2014, ve výší šesti milionů eur, což je příliš vysoká částka pro kluby jako Deportivo La Coruňa, nebo Zaragozu, které by nutně potřebovali ostřelovače s podobným gólovým apetitem.

Možným řešením může být snížení výkupní klauzule s využitím hráčů jako protihodnoty. Něco podobného proběhlo již při přestupu Sergia Asenja právě z Valladolidu do Atlética Madrid. Přesto všechno budou vyjednávání zřejmě složitá, zejména v případě, kdyby se Valladolid dostal do nejvyšší soutěže. To by pak zřejmě zájemci nezbylo nic jiného, než vyplatit plnou částku uvedenou v hráčově smlouvě.

Javi Guerra je zkrátka zaručený gól. Pohybuje se velmi chytře, ochotně si sbíhá pro míče, zapojuje se do kombinace ještě před soupeřovou šestnáctkou, navíc jeho výkony neuvadají ani v okamžiku, kdy má po svém boku dalšího útočníka. Jeho výkonnost je stálá, bez výpadků, nevytrácí se ani v důležitých utkáních. Během několika měsíců se z něj stal učiněný idol nejen všech fanoušků Valladolidu ale celého města, kteří by o jeho góly moc neradi přišli. Jeho budoucnost je v Primera División, kde prozatím nasbíral pouhopouhých devatenáct minut v dresu Valencie v sezóně 2006-07. Léto bude kolem jeho osoby hodně horké. Kde nakonec skončí?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace