Odchází fotbalový dělník

Pablo Pinillos (©racinguistats.com)

Končí další z veteránů, kteří brázdili španělské prvoligové trávníky. Pravý obránce Racingu Santander Pablo Pinillos se rozhodl ukončit aktivní kariéru a jeho kopačky teď budou smutně viset na hřebíčku. Včera tohle závažné rozhodnutí sdělil svému nejvyššímu nadřízenému, klubovému prezidentovi Franciscu Perníovi na schůzce, kterou měli v útrobách stadiónu El Sardinero. Od této chvíle se z něj pravděpodobně stane další trenér. Tak se alespoň obě strany dohodly při posledním prodlužování kontraktu.

Pouze tři dny po svých sedmatřicátých narozeninách musel rodák z Murilla de Río Leza učinit jedno z nejtěžších rozhodnutí svojí sportovní kariéry. Nad tím, že by přestal hrát fotbal nadobro vůbec neuvažoval. Přemýšlel, že by změnil klubové barvy. Nicméně nakonec se rozhodl přijmout nabídku prezidenta Perníi, na které se kdysi dohodli. Rozšíří řady trenérů, které klub zaměstnává. O tom, že bude bojovat stejně oddaně a zapáleně jako na hřišti, nikdo nemusí pochybovat.

Letošní léto pro něj ale bylo přeci jen trochu jiné, než obvykle. Neustále měl ucho přilepené k telefonu. Dohodl se s Perníou, že bude ještě rok pokračovat. Kouč Marcelino s tím souhlasil. Ovšem příchod nového trenéra Cúpera zapříčinilo jeho adiós. Argentinský stratég chce rychlé beky při odebírání míčů, navíc v kádru má kromě Francise ještě Álvara a Picóna. Takže starý pes, který kdysi slezl z lešení, aby vyměnil zednickou lžíci za mičudu, musel zamávat na rozloučenou.

Z jeho slov je cítit, jak obtížné rozhodnutí to bylo. „Moje představa byla zůstat ještě jeden rok, ale respektuji rozhodnutí klubu a trenéra. Jsem si jistý tím, že v kanceláři ze sebe vydám to nejlepší, stejně jako během mých šesti let na hřišti”, uvedl pro deník Diario Montañes. Prvotní Pinillosova reakce byla nepřijmout funkci v klubu, nýbrž hrát fotbal ještě za jiné mužstvo. Během volna na sobě makal víc než kdy jindy. Nicméně na konečném rozhodnutí mělo vliv hned několik faktorů. Jedním z nich byla pochopitelně rodina. Té se v Santanderu moc líbí. Během rozhovoru s Perníou několikrát celou záležitost konzultoval s manželkou, aby se nakonec rozhodl kývnout na konec kariéry na hřišti a začátek nové a nepoznané trenérské dráhy. 

Pinillos si hned po svém příchodu do Racingu v sezóně 2005-06, tehdy pod vedením Manola Preciada, získal přízeň místních fans a respekt svých spoluhráčů. Ne náhodou se ve stejné sezóně stal i týmovým kapitánem. Tuhle funkci vykonával až do svojí ligové derniéry. Ošlehaný ve stovkách fotbalových bitev byl v mnoha případech mluvčí svých kolegů při jednání jak s vedením, tak i s médii. Pracovitost, čestnost, poctivost, oddanost. To jsou jen některé jeho přednosti, které se hned každému vybaví při vyslovení jeho jména. A ještě jeden kuriózní údaj lemuje jeho kariéru. Během profesionální dráhy totiž vstřelil pouhé tři branky. Tu první dokonce teprve v dubnu roku 2009 proti Athleticu. Letos se ale neobyčejně „urval” a trefil se hned dvakrát. Teď už se o střílení branek ani bránění jim nebude muset starat. O svoji fyzičku bude ale pečovat dál. „Neumím dělat nic jiného”. Odchází fotbalový dělník, kterého budou mnozí postrádat.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace