Oliveirovo nešťastné gesto

Oliveira po vstřelení gólu (© cuatro.com)

Neděle podvečer. Deportivo poráží Espanyol 2:0, vybředává ze sestupového močálu, tři důležité body jsou doma, všichni by mohli být spokojeni. Jenže chyba lávky. Druhý gól galicijského souboru totiž střílí Nélson Oliveira, jenž k překvapení všech, zejména těch nejhlučnějších za brankou, zvolí k oslavě na domácím stadionu velmi netypické gesto: přiloží si ke rtům ukazováček, což mezi fans modrobílých přivádí mnohé povahy, které startují na první našlápnutí, do teploty blízké sto stupňům. A nejen je. Způsob projevu radosti se nezamlouval ani jeho spoluhráčům na trávníku. Hned druhý den po „incidentu“ se jedenadvacetiletý Portugalec snažil žádat o prominutí. „Trenér i spoluhráči mi řekli, že moje chování nebylo správné a když jsem si to v klidu promyslel, uznal jsem to. Omlouvám se všem v kabině a také fanouškům. Je mi to líto“, vysvětlil útočník.

Nicméně nepřednesl pouze omluvy, nýbrž i vysvětlení toho, co se stalo. Pouze potvrzení jeho názorového rozchodu s fanoušky v ochozech, který začal pravděpodobně bujet s rozhodnutím Deportiva posilovat se hráči jeho národnosti – tedy portugalské, což bylo vynuceno jednak ekonomickou situací a samozřejmě také přítomností hráčského agenta Jorge Mendese, velkého amíga prezidenta klubu Lendoira. Jenže jakmile se přestávalo Galicijcům herně a výsledkově dařit (především po domácí prohře s Granadou 0:3, kdy abdikoval jiný Portugalec, Domingos Paciencia) část publika začala provolávat hesla směrem k prezidentské lóži: „Více hráčů z Coruñi, méně Portugalců!". Oliveira tento pokřik připomněl a bylo znát, že ho má v sobě hluboko zarytý, když žádal o odpuštění a pochopení za projev hněvu po vstřeleném gólu. „V posledních zápasech jsou to Portugalci, kteří dávají život týmu. Nejen když se nedaří je vina na Portugalcích a když se daří je to zásluha všech. Všichni jsme důležití“. V kabině Deportiva se mluví portugalsky. Je tu sedm Portugalců (Oliveira, Silvio, Zé Castro, André Santos, Bruno Gama, Pizzi a Salomao), další dva tým opustili v zimě (Roderick, Tiago Pinto) a k tomu je potřeba přidat ještě tři Brazilce (Evaldo, Kaká, Assunçao).
 
Oliveira přišel do Deportiva v létě na hostování z Benficy Lisabon, společně s Roderickem. „Budou to dvě důležité opory“, zavěštil tehdy Lendoiro. Útočník, jenž upoutal svými výkony na nedávno skončeném EURO 2012, dostal příležitost v prvním zápase proti Osasuně. Dal gól podobný tomu z uplynulého víkendu a mnozí uvěřili tomu, že by se mohlo jednat o nového Diega Tristána. Rychlý, technicky vyspělý, s tvrdou a přesnou střelou...Jenže v základu José Luis Oltra téměr pokaždé upřednostnil Rikiho. V listopadu se Oliveira zranil a byl mimo hru zhruba 40 dní. Vrátil se, když Oltrovi zvonil trenérský umíráček. Nicméně ani Domingos s ním příliš nepočítal. "Nastoupím na deset minut a nejsem Superman, abych dal hattrick“, stěžoval si tehdy. Základní sestavy si užil jen v jednom zápase a na střeleckém účtě má čtyři góly.

„Musíte ho pochopit, byl trochu rozhicovaný a je velmi mladý“, omlouval ho jeho otec Adillo, jenž se byl podívat na včerejší trénink Deporu. A dokud má Deportivo šance zachránit se, prezident Lendoiro prosí, aby se všichni soustředili jen na to jedno. „Musíme se soustředit pouze na záchranu, jakákoliv drobnost, která nás rozděluje, je v tuto chvíli špatná. Zapomeňme na minulost a vraťme se k přátelství“.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace