Oslavenec Casillas: Když se hlídáte, můžete hrát do čtyřiceti

Iker Casillas v době, kdy začínal v prvním týmu Realu Madrid (© marca.es)

Iker Casillas už dosáhl ve fotbale prakticky na vše. O to těžší je uvěřit, že dnes slaví "teprve" třicáté narozeniny.

K ligovým titulům, vítězstvím v Lize mistrů, zlatému umístění na světovém i evropském šampionátu letos přidala madridská jednička i trofej za triumf v Královském poháru. Sbírka je kompletní.

V 16 letech byl Casillas povolán do prvního týmu Realu Madrid poprvé, aby nahradil zraněného Cañizarese. V 18 debutoval na San Mamés, o rok později zvedl nad hlavu trofej pro vítěze prestižní Ligy mistrů. Dnes má na kontě 572 zápasů za Real Madrid a 119 za národní tým Španělska. V současném kádru José Mourinha je po Dudkovi a Carvalhovi nejstarší.

"Už třicet? To to letí. Cítím se teď lépe než kdy jindy. Jsem hubenější, více se kontroluji, vím, kolik toho musí naběhat. A chodím dříve spát, samozřejmě," říká San Iker s úsměvem. "Pokud se dokážete hlídat, můžete hrát na špičkové úrovni až do čtyřiceti."

Casillas zhodnotil letošní sezónu, ve které zůstane Copa del Rey jediným pohárem, který Real Madrid dobyl: "Copa je pro nás hodně cenná, protože jsme museli porazit obhájce trofeje i nejlepší ligový tým. O finále netřeba nic říkat, je to zvláštní zápas. Fanoušci, fan zóna, očekávání. A ještě lepší to je, když vyhrajete. A jestli vím, že mě král při přebírání trofeje držel? Samozřejmě. Vždy se ke mně choval skvěle. Pokud jde o ligu, tak jsem si říkal, že nám budou dělat větší problémy menší týmy. A měl jsem pravdu, přišli jsme v zápasech s nimi o dvanáct třináct bodů, což nás stálo titul. V Lize mistrů jsme doplatili na vyloučení Pepeho za nic. Půlhodinové oslabení nám zkazilo plány, zvláště když to byl právě on, kdo měl hlídat Messiho. Jsem pořád naštvaný. Nejen kvůli gólu Higuaína, který měl platit. Pedro nám jednou zabránil v rozehrání standardky, mně pak ve výkopu. Ani jednou nedostal kartu. To vše dohromady nás stálo vyřazení."

"Musím se smát, když někdo zpochybňuje mé přátelství s Xavim," dodává k emocím, které mezi hráči obou týmů během série El Clásic vzplály. "Jak bych nemohl být za dobře s někým, koho znám od patnácti let? Po těch zápasech zůstalo mezi námi vše stejné, to média z toho dělala aféru. Prožili jsme nejlepší etapu reprezentace. Dosáhli jsme na úspěchy, o kterých řada generací jenom snila. Musíme si toho vážit."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace