Pabón - nejrentabilnější zimní posila

Dorlan Pabón (© estadiodeportivo)

Dva zápasy na hrotu útoky úplně stačily Kolumbijci Dorlanu Pabónovi aby všem, co drží palce Betisu dokázal, čeho je schopen. Po prvních třech duelech, kdy měl v taktickém rozestavení určeno místo u postranní lajny, ho Pepe Mel, kouč verdiblancos, přesunul na pozici, která se mu nejvíce zamlouvá. Na post středního útočníka. A pětadvacetiletý šutér, jenž se v minulé sezóně trápil během angažmá v Parmě, se odvděčil tím nejlepším způsobem jak jen forvard může - tedy góly.

"Cítím se mnohem lépe, když hraji blíž k brance", svěřil se rodák z Medelínu po skončení jednoho z nejhezčích zápasů letošního ligového kolotoče na stadionu Anoeta proti domácímu Realu Sociedad (3:3). Proti Baskům zaznamenal Pabón první dvougólové představení a navýšil tak svůj brankový účet na tři v pěti odehraných zápasech. Když přepočítáme na minuty jeho gólvou produkci zjistíme, že dává gól v průměru každých 129 minut, čímž překoná nejen Jorge Molinu (gól každých 185 minut), ale dokonce i Rubéna Castra (156 minut). Ale samozřejmě tyto počty je třeba brát s rezervou a vrátit se k nim až počet zápasových minut u Pabóna přeci jen lehce naroste. Nicméně nelze mu nikterak upřít jeho posedlost střelbou. Na svatyni, kterou zuby nehty bránil jiný Jihoameričan, Chilan Claudio Bravo, vyslal šest projektilů, více méně z dálky, což je jeho velmi oblíbená disciplína, jíž rád zkouší. 

Nebyla to ovšem jediná přednost, kterou se snažil ukázat. U první branky předvedl přesvědčení, když sledoval akci až do konce a nakonec využil chybu Mikela Gonzálese ke skórování. Při druhé brance odkryl další své dovednosti. Skvěle si porozumněl s Rubénem Castrem, naběhl si do volného prostoru v šestnáctce a z první naprosto přesně zavěsil, takže Bravo se mohl natahovat, jak chtěl, ale na míč nemohl dosáhnout. 

Jestliže Pabón vychází ze srovnání se svými spoluhráči v útoku velmi dobře, pak je na tom ještě lépe projdeme-li si všechny zimní útočné posily, které zavítaly do Primera División. Pokud se podíváte na tabulku pod článkem, pak jasně vidíte, že pouze Nolito z Granady s jedním gólem a dvěma asistencemi dokáže s Pabónem držet krok.

Právě lednový přestupní termín s sebou přináší riziko, že nová posila si bude muset dlouho zvykat na své nové spoluhráče, prostředí. To však nebyl Pabónův případ. Do první nominace byl zapsán pouhé tři dny po svém příchodu do Betisu. "Ve Španělsku je šťastný a to je vždycky nejdůležitější. Tým je velmi dobrý, hodně se mu líbí i město. Z Betisu je prostě nadšený", říká jeho agent Ricardo Calleri, což jen potvrzuje, že fotbalista hodil za hlavu osobní problémy, které mu znemožnily prosadit se v Parmě. 

Příležitost, jenž mu Betis nabídl, ukázat svoji kvalitu v Evropě, byl jedním z nejdůležitějších aspektů, který přesvědčil Darlona podepsat týmu z hlavního města Andaluzie. "Chtěl potvrdit své kvality v Evropě a v lize jako je ta španělská. Byla to pro něj motivace, když přišla nabídka", zdůrazňuje Calleri. Pabónův agent kromě toho ještě dodává, že výkladní škříň evropského fotbalu dává jeho svěřenci velkou šanci vrátit se i do kolumbijské reprezentace. "Pro Pabóna je velmi důležité reprezentovat Kolumbii. Šampionát v Brazílii je blízko a La Liga je příležitostí, jak ho mohou víc vidět", objasňuje agent, jenž nevylučuje, že Pabónova kariéra v Betisu bude trvat víc, než jen dvanáct zbývajících ligových zápasů.

Jenže...Dorlan Pabón je na Benito Villamarín pouze na hostování do konce června. V zimním přestupním termínu ho totiž koupil z Parmy mexický klub Monterrey za pět milionů eur, byť to dlouho vypadalo nadějně, že ho do svých řad přetáhne Espanyol, a ten ho obratem "udal" Betisu. A opce na přestup je sakra vysoká. "Hráč je na hostování a klauzule Monterrey činí deset milionů eur. Jeho budoucnost? Těžko říci. Když ho bude chtít Betis koupit...Uvidíme později", nechal Calleri věc otevřenou. Nicméně k dnešnímu dni je velmi nepravděpodobné, vzhledem k finanční situaci klubu, že by se Betis mohl takhle plácnout přes kapsu. Něco podobného už tady bylo Jeffersonem Monterem, jenž v  Seville hostoval loni. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace