Peníze úspěch nezaručí

Florentino Pérez (© marca.es)

Štěstí a úspěch si za peníze nekoupíte. Životní pravda, která se promítá i do fotbalu. Své o tom ví Florentino Pérez.

Šestašedesátiletý podnikatel končí desátý rok v prezidentském křesle Realu Madrid. Do posil během této doby investoval závratných 860 milionů eur. Výsledkem je deset trofejí, tedy průměr jedné na sezónu. Jeden pohár výměnou za 86 milionů eur...

Z osmi trenérů, kteří se během dvou etap Florentina Péreze ve funkci vystřídali, je jasně nejúspěšnější Vicente del Bosque, jehož bílá síň slávy obsahuje Ligu mistrů, dvě ligy, Supercopu, Super Cup a Interkontinentální pohár. Rodák ze Salamancy obstaral Florentinovi více než polovinu trofejí.

Pérez vždy chtěl mít tým složený z těch nejlepších hráčů. Hned v prvním roce utratil 120 milionů eur, největší část za Luise Figa z Barcelony. Zidane, Ronaldo a Beckham následovali jako další členové slavných Los Galácticos. V roce 2003 se nástupcem Del Bosqueho stal Carlos Queiroz. Portugalec hned uspěch v Supercopě, což byl na dlouhé roky poslední úspěch Realu Madrid.

Další přišel až v podobě Královského poháru pod José Mourinhem v roce 2011. Mezitím utratil Florentino Pérez přes 400 milionů eur, aniž by se dostavil kýžený efekt v podobě pohárů zvednutých nad hlavu.

V roce 2006 skončila první éra Florentina Péreze, po třech sezónách bez Del Bosqueho, s pěti různými trenéry a jedinou trofejí. "Vytvořili jsme skvělý tým, za což jsem zodpovědný, ale hráče jsem špatně vychoval, byli zmatení. Byl jsem jako otec, který chtěl pro své děti jen to nejlepší," řekl tehdy.

O tři roky později začala etapa číslo dva, a to útratou ve výši 250 milionů eur. Avšak znovu bez trofeje. Spásou měl být José Mourinho. Během tří let s Portugalcem na lavičce proteklo finančním kohoutkem Realu Madrid dalších 175 milionů eur, výsledkem byly triumfy v Copě, lize a Supercopě.

Nyní Mourinho odchází, ale Florentino Pérez by měl setrvat v čele kolosu jménem Real Madrid další funkční období. S devátým koučem. Možná už za pár měsíců překoná hranici miliardy proinvestovaných eur. Ale přijdou i tituly?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace