Pět finále Copy mezi Barcelonou a Realem Madrid

Radost Barcelony z roku 1983 (© marca.es)

Fotbalisté Barcelony a Realu Madrid se zatím střetli ve finále Copa del Rey v pěti případech.

Lepší vzájemnou bilancí se může pyšnit katalánský celek, který svého odvěkého rivala porazil ve třech případech, Madriďané se radovali dvakrát.

Dvakrát se hrálo na Mestalle, dějišti letošního finále. V roce 1936 zde zvítězil Real Madrid, v roce 1990 pak Barcelona.

Real Madrid - Barcelona 2-1 (21. června 1936)

V roce 1936, pouhý měsíc před občanskou válkou, na sebe oba velkokluby narazily ve finále poháru poprvé, tehdy se soutěžilo pod názvem Copa de la República.

Utkání se odehrálo na Mestalle. Lépe do něj vstoupil Bílý balet a během první čtvrthodiny si díky brankám Eugenia a Lecueho vytvořil náskok. Escolà později dokázal snížit na rozdíl jediného gólu, což znamenalo počátek tlaku Barcelony, která dohrávala proti oslabenému soupeři.

Escolà byl blízko vyrovnání v poslední minutě, ale Ricardo Zamora památným skokem k tyči tuto variantu vyloučil.

Barcelona - Real Madrid 1-0 (11. července 1968)

Finále v roce 1968 se odehrálo na Santiago Bernabéu. O osudu utkání bylo rozhodnuto velmi rychle, už v šesté minutě totiž padl jediný gól. Dal ho Zunzunegui do vlastní branky, když se mu nevydařil odkop centru Rifého.

Zápas nenabídl příliš pohledný fotbal, přesto se Real Madrid snažil o vyrovnání, leč neúspěšně. Bouři nevole vyvolal u domácích příznivců rozhodčí Antonio Rigo, jenž přehlédl penaltové zákroky na Amancia a Serenu v pokutovém území Barcelony.

Rozzuření fanoušci Realu Madrid začali na hřiště vhazovat skleněné láhve, a když Franco předával Copa del Generalísimo, jak se tehdy soutěž jmenovala, kapitánovi Barcelony, skandovali "Rigo Campeón! (Rigo vítěz)".

Real Madrid - Barcelona 4-0 (29. července 1974)

V roce 1974 se Realu Madrid na stadionu Vicente Calderóna povedla odveta za ligový debakl od Cruyffovy Barcelony v poměru 0-5, finále Copy ovládl Bílý balet výsledkem 4-0.

Do tehdejší Copy nemohli zasahovat cizinci, v sestavě Realu Madrid proti chyběli Netzer a Mas, zatímco Barcelona se musela obejít bez Cruyffa a Sotila.

Santillana, Rubiñán, Aguilar a Pirri si připsali po jednom gólu a zajistili Realu Madrid zisk poháru mužstvu vedenému Luisem Molownym, jenž v průběhu sezóny nahradil na lavičce Miguela Muñoze.

Barcelona - Real Madrid 2-1 (4. června 1983)

V roce 1983 znamenalo finále Copy pro Barcelonu i Real Madrid jedinou možnost trofeje, nervozita se přenesla i na trávník.

Barcelona v čele s Maradonou byla na stadionu La Romareda lepším týmem, což potvrdil vedoucí gól Víctora Muñoze po půlhodině hry. Obrovská chyba Gerarda krátce po změně stran znamenala vyrovnání Santillany. Když už to vypadalo, že zápas půjde do prodloužení, využil Marcos Alonso parádní rybičkou centrovaný míč Julia Alberta.

Zajímavostí utkání bylo vulgární gesto "corte de mangas", které Bernd Schuster poslal směrem k příznivcům Realu Madrid.

Barcelona - Real Madrid 2-0 (5. dubna 1990)

Poslední předchůdce dnešního finále se odehrál před 21 lety na Mestalle. Z vítězství se radovala Barcelona, která díky tomu strhla vzájemnou bilanci ve svůj prospěch.

Barcelona využila početní výhody po vyloučení Hierra krátce po změně stran poprvé po sedmdesáti minutách, kdy se prosadil Amor hlavičkou z malého vápna.

Na konečných 2-0 upravil v nastaveném čase Salinas. Barcelona i díky němu vyhrála ve finále Copy proti Realu Madrid potřetí, zatímco Bílý balet má na kontě dva triumfy.

Podívejte se na sestřih pěti finále Copa del Rey mezi Barcelonou a Realem Madrid

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace