Pichichi Aduriz

Aritz Aduriz (© google.com)

Záplava gólů. A rozjetá mašina se nezasekla ani v Euskal Selekzioa – baskické reprezentaci. Aritz Aduriz je na vrcholu. A jak vidno, je mu úplně fuk, jestli hájí červenobílé barvy Athleticu, nebo „trikolóru“. V sobotu se trefil dvakrát a otevřel tak v tradičním povánočním vystoupení reprezentačního výběru Baskicka cestu za pohodovým vítězství, tentokrát proti Bolívii. V součtu má na svém kontě již sedm branek za tým svého regionu a ve statistikách tak přeskočil šest zásahů Julena Guerrera a stal se z něj pichichi novodobé éry Euskal Selekzioa.

Aduriz je v šestnáctce nezkrotný. Jeho produktivita je hodna oslavných ód. V dresu Athleticu překonal soupeřovy gólmany již čtrnáctkrát. Deset si schoval na ligovou soutěž, třemi góly mírnil bolest fanoušků leones v Evropské lize a jedna trefa mu bude statistiky přiznána v kratičkém domácím pohárovém působení letošní sezóny. Na tradiční vánoční sešlosti nechyběl a brzy začal s destrukcí výběru, jenž měl na starosti Xabier Azkagorta. Aduriz zahrozil záhy. Již po dvou minutách hry byl blízko první trefě po centru Xabiho Prieta. Na druhý pokus už ale spojení zafungovalo dokonale. Iraola našel Prieta, ten odcentroval  a k prvnímu gólu útočníka Athleticu pomohlo i špatné vyběhnutí hostujícího gólmana. Ve vzduchu již byl cítit závan pořádného výprasku a netrvalo dlouho a Aduriz svůj účet rozmnožil poté, co zcela neobtěžován zavěsil do sítě centr Ibaie z rohového kopu. A mohl dokonce vystřílet hattrick. Akce se opět ukula na pravé straně, kde si Xabi Prieto vyzkoušel svoje ďábelské kličkování, zapojil do spolupráce Iraolu, Beñata, Xabiho Alonsa a spol., odcentroval a hlava aktuální jedničky v útoku Athleticu poslala balón nad. A to na časomíře ještě nenaskočila ani dvacátá minuta. Před půlí ještě vybombil ránu levačkou, která nicméně olízla jen na boční síť a po dalším centru Xabiho Prieta pokoušel štěstí nůžkami, což se ale nelíbilo soudci, jenž celou akci přerušil pro nebezpečnou hru. V poločase přenechal své místo Kike Solovi z Osasuny.

Sedm branek v sedmi zápasech za Euskal Selekzioa. Premiéru si odbyl v roce 2006 na Camp Nou proti Katalánsku (2:2). Jeden gól. Proti Srbsku (také v roce 2006) neskóroval. Ve Venezuele (červen 2007) přispěl k výhře 3:4 jednou trefou a stejnou porci si zopakoval proti Katalánsku (1:1 – prosinec 2007). V Estonsku měly oba góly výběru Baskicka nádech Adurizových kopaček (1:2), nicméně minulý rok proti Tunisku zůstal plonkový. Sobotními dvěma góly proti Bolívii překonal v tabulce Pichichi Julena Guerrera a má velkou šanci svůj náskok ještě zvýraznit.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace